Підсумки роботи Управління забезпечення реалізації повноважень у Закарпатській області за 2021 рік

– Пані Наталіє, розкажіть, будь ласка, про Фонд державного майна України, чим займається цей державний орган?

– Звичайно ваші читачі вже знають, що таке Фонд держмайна, але все ж таки нагадаю. Фонд державного майна України є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. Основними функціями Фонду державного майна України реалізація державної політики в сфері приватизації, оренди, використання й відчуження державного майна, а також у сфері державного регулювання оцінки майна, майнових прав і професійної оціночної діяльності.

Відповідно до покладених на Фонд завдань у сфері приватизації державного майна: здійснює повноваження власника державного майна, у тому числі корпоративних прав, у процесі приватизації та контролює діяльність підприємств, установ і організацій, що належать до сфери його управління; здійснює продаж державного майна в процесі його приватизації; готує об’єкти до приватизації та їх продажу.

Фонд державного майна України забезпечує формування і ведення Єдиного реєстру об’єктів державної власності та є його розпорядником.

Мета Фонду державного майна – це залучення сталих інвестицій через приватизацію та оренду за новими прозорими правилами.

На сьогоднішній день Фонд державного майна України перетворився на відкриту для громадськості установу, яка дотримуючись усіх вимог законів працює в інтересах суспільства, держави та інвесторів.

Фонд активно співпрацює з місцевою владою та перебуває в постійному діалозі з потенційними інвесторами.

В Закарпатській області Фонд державного майна України представлений Управлінням забезпечення реалізації повноважень у Закарпатській області (в складі Регіонального відділення по Львівській, Закарпатській та Волинській областях, утвореного в травні 2019 року шляхом злиття Регіональних відділень).

– Пані Наталіє, поділіться результати роботи Управління за всіма напрямами діяльності: приватизація, оренда та сфера оціночної діяльності.

– Приватизація – це платне відчуження майна, що перебуває у державній власності, на користь фізичних або юридичних осіб. Всі об’єкти приватизації діляться на об’єкти малої та великої приватизації.

До об’єктів малої приватизації належать не тільки державні підприємства та пакети акцій, але і об’єкти незавершеного будівництва та соціально-культурного призначення, окреме рухоме та нерухоме майно, вартість яких не вище 250 млн грн. Ми в Закарпатській області здійснюємо приватизацію об’єктів малої приватизації, Фонд державного майна України приватизує об’єкти великої приватизації.

Аукціони малої приватизації відбуваються онлайн на Прозоро. Продажі, що забезпечує рівність усіх учасників під час торгів за одними для всіх правилами.

Важливим компонентом успішного процесу залучення інвестицій через приватизацію є повне розкриття інформації.

Зручність і прозорість процесу дозволяє усім без виключень знайти свій об’єкт інвестицій за ціною первинного ринку нерухомості.

Приватизація це не тільки наповнення державного бюджету, але й зменшення видатків на утримання збиткових об’єктів, які можуть використовуватись для ведення успішного бізнесу.

Запорука успіху – повернення довіри громадян і бізнесу до процесів приватизації та оренди за новими правилами – для цього ми інформуємо громадськість та бізнес про нові можливості вигідно інвестувати.

Наше Управління намагається залучити якомога більшу кількість учасників до аукціонів, які прямо впливають на встановлення реальних ринкових цін об’єктів через підвищення конкуренції та допомагають залучити компетентних інвесторів для ефективного використання активів. Управлінням проводиться активна робота по залученню інвесторів; зустрічі з діячами, які зацікавлені в збережені пам’яток архітектури нашого краю. Крім того, проводимо зустрічі з місцевим бізнесом: лісовиками, будівельниками, айтішниками, ріелторами, і т.п. Навіть провели зустрічі в Дія.Бізнес Ужгород з підприємцями-початківцями. Також нас можна почути на українському радіо, телеефірах, розміщуємо білборди по місту, одним словом робимо все, щоб кожен бажаючий мав можливість дізнатися про нас, обрати та придбати державне майно.

– Скільки вдалось продати та отримати коштів від приватизації до Державного бюджету за 2021 рік? Розкажіть про результативні аукціони, чи є такі?

– Від приватизації об’єктів державної форми власності та інших процесів, пов’язаних із приватизацією у Закарпатській області отримано і перераховано до Державного бюджету України 1,5 млн. грн. з ПДВ.

За 2021 рік успішно у Закарпатській області продалися 6 об’єктів малої приватизації https://privatization.gov.ua/

Середня кількість учасників по Закарпатській області, які взяли участь у приватизаційних торгах – 27 учасника.

Звичайно, одним з прикладів, є: гараж загальною площею 20,2 м² у м. Виноградів, вул. Тюльпанів, 24, зі стартовою ціни – 720 грн під час торгів зросла до 80 000 грн.; будівля сараю загальною площею 59,6 м² у м. Виноградів, вул. Петефі, 4, зі стартовою ціни – 2 058 грн під час торгів зросла до 250 000 грн.

Також напередодні Нового року нам вдалось продати об’єкт Єдиний майновий комплекс державного підприємства «Закарпатський експертно-технічний центр Держпраці, за адресою: м. Ужгород, вул. Лесі Українки, 13 за 2,5 млн грн., які надійдуть найближчим часом до Державного бюджету.

– Пані Наталіє, а зараз розкажіть трохи про досягнення Управління у сфері оренди державного майна. Скільки вдалось передати в оренду та отримати коштів від оренди до Державного бюджету за 2021 рік?

– Укладення нових договорів оренди і продовження чинних відбувається через електронні аукціони в системі Prozorro.Продажі. конкурентність та прозорість всіх процедур оренди, є запорукою довіри між державою і бізнесом.

Нові правила оренди, крім боротьби із корупцією в сфері оренди, створюють для орендарів низку суттєвих переваг і заохочень інвестувати в орендоване майно без остраху за вкладені кошти.

Так, орендарі зможуть використовувати орендоване через аукціон майно за тим цільовим призначенням, яке вони самі визначають. Виключення будуть зазначатись окремо в умовах оренди визначеного об’єкту. Кількість договорів оренди – 317 на загальну площу 421 668 кв.м.

В середньому щомісяця оголошується по 12 аукціонів з оренди державного майна, які оприлюднюються на наших сторінках у соціальних мережах Facebook: https://www.facebook.com/zakarpattia.spfu/ , «Телеграм – канал»: https://t.me/zak_spfu та на сайті https://orenda.gov.ua/ .

За 2021 рік надійшло 7,1 млн. В.. до державного бюджету від оренди державного майна по Закарпатській області.

У Закарпатській області наявні вільні приміщення загальною площею 15,3 тис. кв.м. для передачі в оренду (у тому числі, найбільше таких площ це в Ужгородському районі – 1,4 тис.кв.м. та Рахівському районі – 1,7 тис.кв.м.).

– Пані Наталіє, а тепер розкажіть нашим читачам про запроваджений Фондом державного майна України сервіс автоматичної оцінки?

– З 29 червня 2021 року Фонд державного майна запустив новий онлайн- сервіс автоматичної оцінки об’єктів нерухомості https://evaluation.spfu.gov.ua/.

Сервіс оцінки – є моментальне формування довідки про оціночну вартість нерухомості та ліквідація можливих махінацій з оцінкою об’єктів, гарантовано державою.

Сервіс є максимально доступний – скористатися ним може кожен громадянин України з доступом до інтернету та файловим чи апаратним ключем, або ID.gov.ua. При купівлі-продажу нерухомості, вам не потрібно буде йти до оцінювача, ви можете скористатися безкоштовним державним сервісом, й лише у випадку, коли вас не задовольняє оцінка (через унікальні параметри об’єкту) звернутися до оцінювача. 

Сервіс автоматичної оцінки – це інноваційний онлайн-інструмент, який не має аналогів у світі, для розрахунку використовуються дані звітів про оцінку, ціни з договорів купівлі-продажу та інформаційні джерела з відкритим доступом на ринку подібного майна, в тому числі дані пошукових систем ЛУН та OLX, з власниками яких Фонд уклав відповідні меморандуми;

Сервіс є безкоштовним та, при помилковому внесенні даних, громадянин нічого не втрачає, і може занести дані повторно та отримати нову довідку.

Також, приємною новиною для нас стало отримання першого місця регіональним відділенням по Львівській, Закарпатській та Волинській областях до складу якого ми входимо за результатами індикативного рейтингу серед регіональних відділень ФДМУ. Цей результат тримаємо протягом всіх чотирьох кварталів.

Ще хотіла додати, що Управлінням налагоджено тісний контакт з представниками бізнес-асоціаціями Закарпатської області, Закарпатською обласною державною адміністрацією та органами місцевої влади, також забезпечено увагу до прозорих процесів оренди, проведено зустріч-презентацію у Відкритому офісі за участі заступника голови ОДА, прес-сніданок зі ЗМІ, також відбулися навчання балансоутримувачів державного майна за участі фахівців профільних відділів Управління. Такі зустрічі дозволили суттєво збільшити кількість успішних аукціонів та надходжень до бюджету.

Запрошуємо всіх, хто цікавиться державним майном і планує розвивати бізнес, та інвестувати в свій рідний край, звертайтеся до нас за адресою: м. Ужгород, вул. Собранецька, 60.

Також знайти нас можна за посиланням: https://www.facebook.com/zakarpattia.spfu/; https://t.me/zak_spfu; http://www.spfu.gov.ua/ua/regions/zakarpattia.html.

Працюємо, щоб підприємці отримували можливості, держава – надходження до бюджету, а громадяни – нові робочі місця – на цьому наголосила Наталія Кастрова.

З Новим Роком та Різдвом Христовим!