Як перестати витрачати гроші даремно

Витрачати гроші приємно і навіть корисно, але у всьому хороша міра, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Якщо ви підозрюєте, що ваші гроші витрачаються даремно, що сімейний бюджет міг би бути більше, а доходи — вище, наші поради припадуть вельми до речі, інформує Ukr.Media.

Витрачати гроші приємно і, як стверджують деякі психологи, навіть корисно. Але у всьому хороша міра. Іноді шопоголізм стає справжньою проблемою, і не обов’язково для цього проводити дні і ночі в модних бутиках. Досить просто спускати всі гроші на непотрібні речі. Як же боротися з цим явищем?

Записуйте витрати, навіть незначні. Але записуючи, не починайте картати себе за витрачені суми. Проаналізуйте, на що ви витрачаєтеся більше? Чи не можна якось скоротити ці витрати? Комусь захочеться перестати їздити на громадському транспорті і купити велосипед (і заодно підтягнути фізичну форму), а хтось вирішить, що харчуватися домашньою їжею куди корисніше і купить собі контейнер для домашніх страв (так, затратно, зате всього один раз).

Дозволяйте собі витрачати. Але робіть це обдумано. Іноді можна побавити себе, але між шкідливим для фігури тортиком і корисним для здоров’я фруктом виберіть останній. Так ви позбудетеся від відчуття порожніх витрат, не будете себе даремно звинувачувати і заодно зробите собі приємний і корисний маленький подарунок.

Починаючи збирати, ставте мету. Не відкладайте гроші “на чорний день”: збирайте на відпустку або на побутовий гарнітур, на ремонт старої квартири або покупку нової — словом, на щось приємне і бажане. Можете навіть скласти список приємних і корисних речей.

Не ходіть по продуктових супермаркетах на голодний шлунок. Так ви точно накупите багато зайвих і абсолютно не потрібних вам продуктів.

Складайте список покупок. Якщо це заняття здається вам марним — все одно спробуйте. І не відступайте від списку, опинившись в торговому центрі. Так, навіть якщо ви не вписали в нього той набір чайних чашок, а він досить милий. Відкладіть покупку чашок на пару днів: якщо вони вам і правда потрібні, ви просто внесете їх в наступний список.

Кидайте шкідливі звички. Любителям покурити з колегами, посидіти з пляшкою ввечері або перехоплювати замість сніданку гамбургери можна просто підрахувати, скільки грошей у вас за місяць йде на сигарети, на вечірнє пиво або на фастфуд замість здорової їжі. Підрахували? Вже встигли прикинути, скільки всього можна було б купити за місяць або за пів року? Значить, саме час відмовитися від куріння або від іншої згубної звички.

Купуйте якісні речі. Так, іноді хочеться заощадити, але пам’ятайте, що краще купити один раз і надовго, ніж постійно вкладатися в ремонт і лагодження. Тільки не викидайте гроші на вітер заради бренду, адже помітний логотип теж не завжди означає якість товару.

Носіть в гаманці готівку. Якщо гроші занадто швидко “відлітають” з карти, користуйтеся готівкою: розлучатися з ними, зазвичай, важче.

Не розмінюйте без потреби великі банкноти. Вони лежать в гаманці довше, ніж “не важлива” дрібниця.

Бажаємо вам удачі. Розпоряджайтеся своїми фінансами і своїм життям • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост