Вугілля, за яке судять Порошенка. Що відбувалося з паливом в Україні у 2014 році

Петра Порошенка звинувачують у тяжких злочинах – “державній зраді” та “фінансуванні тероризму” через закупівлю у “ДНР” і “ЛНР” вугілля для теплових електростанцій у 2014-2015 роках • Цілу статтю читай у газеті ЯСНО •

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Експрезидент вважає звинувачення політичними, а його захисники наполягають на тому, що постачання вугілля з непідконтрольної частини Донбасу відбувалося законно і воно врятувало Україну від енергетичного колапсу.

ВВС News Україна вивчила урядові документи, коментарі чиновників у 2014-2015 роках про ситуацію в енергетиці країни, аби зрозуміти, що дало підстави правоохоронним органам підозрювати п’ятого президента, а також інших осіб у злочинній діяльності.

Найтяжча осінь

Осінь 2014 року була чи не найтяжчою для енергетичної системи країни. Чотири місяці тривала антитерористична операція на Донбасі. Бойовики “ДНР” та “ЛНР” захопили частину української території, у тому числі усі шахти, що видобували енергетичне вугілля. Це те вугілля, яке спалюють теплоелектростанції, забезпечуючи до 40% виробництва енергії в Україні.

Окрім того, із червня 2014 року Росія припинила постачати Україні газ, і влада шукала альтернативні джерела.

Політична ситуація теж була нестабільною. У жовтні відбулися позачергові парламентські вибори, формувалася коаліція, змінювався склад кабміну.

Міністерство енергетики України попереджало про можливі обмеження у постачанні електроенергії та зниження температури опалення взимку. У соцмережах обговорювали ідеї, як утеплювати помешкання, як користуватися “буржуйками” і як перезимувати без тепла і світла.

Восени урядовці попереджали, що електроенергії може не вистачити, бо у пікові періоди споживання дефіцит становив 3 000 МВт – 10% від потреби.

Окрім того, тоді близько 20 енергоблоків ТЕС перебували на ремонті. Не працювали також три атомні енергоблоки.

“Ситуація з вугіллям в Україні дуже складна. Якщо температурні показники підуть вниз, то споживання вугілля одразу збільшиться, і віялові відключення будуть масовими”, – заявляв тодішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Водночас на території, контрольованій бойовиками, на вугільних складах накопичилося близько трьох млн тонн палива.

Попри війну, українські компанії продовжували купувати вугілля у шахт, розташованих на неконтрольованих територіях Донбасу, а також в Росії, але цей контракт був ненадійним: Москва завжди могла використовувати вугілля, як і газ, для тиску на Київ.

“Ніхто ж не очікував війни. І у 2014 році ніхто не міг сказати, скільки вона триватиме. На той час був правовий вакуум стосовно таких понять, як “неконтрольовані території”. І найголовніше – шахти в “ДНР-ЛНР” продовжували працювати за українськими законами. Тому з ними укладалися угоди і вугілля потрапляло на теплоелектростанції”, – згадує той період директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

“100 відсотків антрациту для українських ТЕС вироблялося саме в “ДНР-ЛНР”. Тому у короткостроковій перспективі альтернатив отримання вугілля з інших джерел не існувало”, – додає експерт у коментарі ВВС News Україна • Повний текст читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост