У Перечинській громаді думають над можливим створенням опорної лікарні на базі КНП «Перечинська лікарня»

В Перечині відбулася нарада з питань функціонування другого рівня медицини на територіях колишнього Перечинського та Великоберезнянського районів.

Триває передплата на газету Поради Здоров’я! Передплачуйте на своїй пошті!

Участь в цьому заході прийняли: народний депутат України Михайло Лаба, Радіон Кіштулинець – голова Ужгородської РДА, депутат обласної ради Михайло Лаба ( молодший), представник департаменту охорони здоров’я ОДА Світлана Чопик, голови Великоберезнянської, Костринської, Ставненської територіальних громад, заступники голів Тур‘є- Реметівської та Дубриницько-Малоберезнянської територіальних громад, керівництво комунального некомерційного підприємства «Перечинська лікарня» та громадськість Перечина.

Зокрема, за словами міського голови Перечина Івана Погоріляка, усі учасники наради підписали звернення до Госпітальної ради та керівництва області щодо розгляду питання можливого створення опорної лікарні на базі КНП «Перечинська лікарня».

«Спостерігаючи за реформами медицини в нашому регіоні, ми бачимо деякі перекоси щодо надання медичних послуг нашим жителям. Колишні районні лікарні лягли важким тягарем на плечі тих громад, на територіях яких вони знаходяться. Порядок фінансування цих лікарень (за енергоносії та комунальні послуги), сьогодні на законодавчому рівні не врегульовано.

Всі ці видатки здійснюють громади, які стали власниками лікарень, але додаткових надходжень до їхніх бюджетів, не передбачено. А добровільно сусідні територіальні громади, мешканці яких лікуються в таких лікарнях, не поспішають допомагати в фінансуванні лікарень другого рівня. Таким чином деякі лікарні ліквідованих районних рад починають закривати окремі відділення, що погіршує ситуацію з надання медичних послуг громадянам.

Тим більше, що такі процеси проходять і в наших колишніх Перечинському та Великоберезнянському районах. До речі, багато наших сіл ще й являються гірськими населеними пунктами, які не можна ставити в один ряд із іншими щодо можливостей швидкого надання медичних послуг, доступу до медичних закладів, навіть незважаючи на суттєве покращення доріг.

На думку присутніх рішення цих потреб потрібно розглядати на рівні керівництва Закарпатської області і навіть на рівні Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України. Вносити в діючі законодавчі акти певні доповнення та зміни, тим більше, що в новоствореному Ужгородському районі, де населення більше 250 тисяч населення, діє лише одна опорна лікарня, хоча за нормативними показниками можуть бути дві», – наголосив Іван Погоріляк.