Військовий хірург із Британії допомагає лікарям рятувати життя в Україні

У четвер лікар-травматолог Девід Нотт був у Лондоні – далеко від України. Але це не завадило йому допомогти врятувати ногу людини, яка постраждала від вибуху в зруйнованій війною країні.

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Більше інформації на нашому каналі у Telegram https://t.me/zakarpatpost та Інстаграм  @zakarpatpost

Олександр, лікар, який власне і проводив операцію, ніколи раніше не робив такої складної процедури. Але трохи більше тижня тому він спостерігав, як професор Нотт демонстрував, як це робиться в українській лікарні, пише ВВС

І тому Олександр сфотографував рану за допомогою смартфона та надіслав її професору Нотту, який нещодавно прилетів назад до Великобританії. Досвідчений британський військовий хірург підтвердив необхідність операції. Він також раніше дав Олександру відео, в якому він розповідав, як це було зроблено.

«Я дуже нервував, і це була повільна, поетапна операція, але завдяки Девіду Нотту все пройшло добре, — розповідає Олександр.

Професор Нотт, який народився в Кармартені в Західному Уельсі, раніше працював у зонах конфлікту, включаючи Афганістан, Ірак та Сирію.

На щастя для Олександра та його пацієнта, хірург-консультант лондонського госпіталю Святої Марії зробив Україну останнім пунктом своєї місії з навчання лікарів, як лікувати поранення внаслідок війни.

Російська тактика бомбардування та обстрілів міст означає, що в українських лікарнях зараз багато постраждалих від вибухів.

«Це найгірший можливий спосіб нападу на опозицію шляхом простого обстрілу», – каже професор Нотт у своєму першому інтерв’ю після повернення з України. «Це завдає величезної шкоди. Це спричиняє жахливі, жахливі травми». До них відносяться осколкові поранення м’яких тканин, кісток і кінцівок.

Девід Нотт
Підпис зображення,Девід Нотт працював у зонах конфліктів по всьому світу

Навіть просто ударна хвиля такого вибуху може завдати величезної шкоди, каже він. «Вибуховий вітер» за ним здатний ампутувати кінцівки. Бути кинутим на будівлі також може призвести до травматичних ушкоджень.

Баротравма – фізичне ушкодження, спричинене зміною тиску під час вибуху – викликає особливе занепокоєння через використання Росією термобаричної зброї , також відомої як вакуумні бомби. Вони можуть викликати кровотечі в мозку та легенях, що спричиняє кашель з кров’ю. Вони також здатні лопнути барабанні перетинки та перфорувати кишечник.

Хоча він каже, що був по всій Україні – «північ, схід, південний схід, захід», – професор Нотт не хоче говорити про конкретні лікарні чи райони, які він відвідав, побоюючись, що російські війська будуть націлені на них – і для З тієї ж причини BBC не використовує повне ім’я та місцезнаходження Олександра.

Під час війни в Сирії він використовував зв’язок по Skype зі свого офісу в Лондоні, щоб допомогти в операції в Алеппо – лише для того, щоб через кілька днів госпіталь розбомбили. Він говорив про те, що ніколи не дізнається, чи були вони пов’язані.

Тепер професор Нотт каже, що Росія вже обстріляла 115 лікарень в Україні.

“Підрив лікарень і вбивство лікарів – це також справжня зброя війни, це просто огидно”, – каже він.

Коротка презентаційна сіра лінія

Перебуваючи в Україні, професор Нотт привів до операційних якомога більше лікарів, щоб спостерігати за тим, як він проводить операції при травмах у зоні бойових дій, включаючи заповнення отворів у кінцівках, пересадку шкіри та покриття відкритих кісток.

Але місія, спільне підприємство між його власним Фондом Девіда Нотта та гуманітарною групою UOSSM International, не закінчилася, коли він залишив країну, оскільки незабаром він дистанційно консультував Олександра перед складною операцією на нозі.

Це передбачало взяття клаптя шкіри позаду коліна пацієнта, щоб закрити рану та запобігти потраплянню інфекції в відкриту кістку.

“Це дуже складні операції, вони непрості, вони йдуть не так, і викликають проблеми”, – каже професор Нотт.

Але незважаючи на ці труднощі, результат був «чудовий», каже він. «Це спрацювало дуже добре».

З боку Олександра, за його словами, важливо було отримати пораду когось із практичним досвідом операції: «Нам полегшує, коли він каже, що все буде добре».

Він сповнений похвали професора Нотта, який, за його словами, «показав нам звичайним лікарям, як воювати на передовій».

Олександр каже, що вміти робити подібні процедури «дуже необхідно в нашій ситуації», оскільки дуже багато обстрілів та відкритих переломів, які потрібно лікувати.

Професор Нотт через свою благодійну організацію «Фонд Девіда Нотта» переклав українською серію слайдів і відео про те, як лікувати поранення на війні, «які йшли якомога більше на телефони лікарів».

Він також сподівається, що такі, як Олександр, яких він навчав, передадуть те, чого навчилися. «Він навчатиме інших людей, як це робити, вони навчать інших людей робити це, а потім, сподіваюся, кожен буде знати, як це робити в недалекому майбутньому», – каже професор Нотт.

На жаль, схоже, що попит на ці навички в Україні скоро не зникне.

Раніше цього місяця міністр закордонних справ України заявив, що бої на сході Донбасу будуть нагадувати Другу світову війну з використанням “тисяч танків, бронетехніки, літаків, артилерії”.

Для професора Нотта сцени з таких міст, як Маріуполь, нагадують те, що він раніше бачив у Алеппо.

Файлова картинка операційної в Україні - не пов'язана з місією Девіда Нотта
Підпис зображення,Файлова картинка операційної в Україні – не пов’язана з місією Девіда Нотта

«Це точно так само, як у Сирії, точно така ж тактика», – каже він.

Алеппо, коли я був там до 2016 року, був повністю зруйнований, все це місце було повністю і повністю зруйновано».

Олександр каже, що зараз лікує «жахливі травми», які сподівався ніколи не побачити.

«Ми хотіли б лікувати звичайні травми, як бабусі та дідусі, які потребують заміни суглобів, звичайні переломи», – каже він.

Але він додає: «Ми робимо свою роботу день за днем, і що б не сталося, ми залишимося вдома і будемо робити те, що повинні».

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост