Жодного радянського пам’ятника на території Закарпаття не повинно бути: облрада

Про це повідомляє Закарпатська обласна рада.

читай тільки перевірені новини • підтримуй своїх • замовляй рекламу на сайті ЗакарпатПост • e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Закарпатська облрада звернулася до ОВА та територіальних громад краю з приводу демонтажу пам’яток «радянщини»

З ініціативи голови облради Володимира Чубірка більшістю голосів у ході пленарного засідання 6-ї сесії Закарпатської обласної ради, зважаючи на численні звернення жителів області через воєнну агресію росії, обласні депутати прийняли рішення звернутися з листом до обласної військової адміністрації та 64-х територіальних громад Закарпаття щодо демонтажу усіх пам’ятників радянської епохи та символіки комуністичного тоталітарного режиму.
«З початку повномасштабної війни в Україні, до мене звертаються представники ЗМІ та громадськості з проханням очищення Закарпаття від пам’ятників радянщини, як маркерів імперських претензій на українській землі.
Чимало з них уже демонтовано, але ще багато залишається. Зокрема, до мене звертаються з приводу демонтажу пам’ятника визволителям, що на українсько-словацькому кордоні під Ужгородом…», — звернувся до депутатів голова облради.
Мова йде про будь-яке зображення державних прапорів, гербів та інших символів СРСР й інших союзних республік; гімн СРСР або УРСР; прапори, зображення, в яких відтворюються поєднання серпа та молота; серпа, молота та п’ятикутної зірки; плуга, молота та п’ятикутної зірки; символіка комуністичної партії та її елементи; зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, присвячені особам, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР; зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, присвячені подіям, пов’язаним із діяльністю комуністичної партії та СРСР.
Депутати закликали Закарпатську обласну військову адміністрацію невідкладно забезпечити неухильне дотримання законів України: «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», «Про охорону культурної спадщини», «Про культуру» при здійснені демонтажу пам’ятників радянської епохи та символіки комуністичного тоталітарного режиму.
А також — зобов’язати департамент культури, національностей та релігій Закарпатської обласної державної адміністрації-обласної військової адміністрації, відповідні управління, відділи культури, національностей та релігій місцевих адміністрацій організувати роз’яснювальну роботу серед населення про необхідність демонтажу зазначених пам’ятників.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост