10 липня – 137-й день війни Росії проти України, день пам’яті преподобного Самсона та день рибалки

10 липня – неділя. 137-й день війни Росії проти України. 191-й день року.

дай оголошення в газету Закарпатські ОГОлошення дзвони • 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово дзвони • 067 666 90 90 • телеграм • цілодобово

Яке сьогодні, 10 липня, свято в церковному календарі і які суспільно важливі події в Україні та світі сталися цього дня, читайте у матеріалі ТСН.ua.

Який сьогодні день в Україні і світі

10 липня – День рибалки в Україні. Подія припадає щорічно на другу неділю липня. Це професійне свято, яке було встановлено 22 червня 1995 року, щоб привернути увагу суспільства до робітників рибного господарства.

А ще 10 липня – День племінників і племінниць. Неофіційна сімейна подія, яка була запроваджена у соціальній мережі Facebook 2010 року. Головна її мета – привернути увагу тіток та дядьків до улюбленних племінників та племінниць.

Також 10 липня – День народження футбольного свистка. Саме цього дня 1878 року вперше у Великій Британії використали свисток під час футбольного матчу. Суддею тоді був поліціянт, який свиснув у свій свисток, щоб привернути увагу.

10 липня – День «не наступіть на бджолу». Важлива, хоч і неофіційна екологічна подія, яка була створена для привернення уваги людства до важливої ролі бджіл в світі.

А ще 10 липня – День пікніка з плюшевим ведмедиком. Дуже позитивна подія, яка дуже популярна в Канаді, США та Австралії. З’явилася вона на честь композиції 1907 року «Teddy Bear’s Picnic» (у перекладі з англійської – пікнік плюшевих ведмедиків).

Також 10 липня – День Ніколи Тесли. Саме цього дня 1856 року народився видатний фізик із Сербії, раціоналізатор, інженер та винахідник, який подарував світу чимало винходів в галузі електротехніки та електрики.

10 липня  – яке сьогодні свято в церковному календарі

10 липня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Самсона. Він жив в V-VI століттях та походив із знатного і дуже багатого роду. В юності почав вивчати лікарську справу, але його батьки померли і він отримав великий спадок. Всі кошти він пожертвував бідним, а сам переселився в Константинопіль, де облаштував собі невеликий будинок. Він приймав там хворих, але не брав з них жодної оплати.

Календар важливих подій в Україні та світі на сьогодні, 10 липня:

1547 рік — у Королівстві Франція проходить остання офіційно дозволена королем дуель;

1609 рік — німецькі католицькі князі створюють Католицьку лігу для боротьби з Реформацією;

1651 рік — під Берестечком закінчується битва між армією Речі Посполитої і союзним козацько-татарським військом;

1878 рік — в Англії футбольний арбітр вперше використовує на полі свисток (до цього судді кричали);

1943 рік — війська Великої Британії та США висаджуються на острові Сицилія;

1949 рік — внаслідок землетрусу гине таджицьке місто Хаїт населенням понад 20 000 осіб;

1985 рік — французькі спецслужби затоплюють корабель Rainbow Warrior, що належав організації «Грінпіс»;

1991 рік — вночі цього дня невідомі підривають два пам’ятники — Степанові Бандері у селі Старий Угринів (Івано-Франківська обл.) та Євгену Коновальцю у селі Зашків (Львівська обл.);

1994 рік — Леонід Кучма стає Президентом України.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 10 липня

Які сьогодні іменини: Іван, Георгій, Ігнат, Марк, Лука, Мартин, Самсон, Іванна.

10 липня народилися:

1947 рік — український письменник Андрій Дмитрук;

1955 рік — український футболіст, тренер Леонід Буряк;

1980 рік — українська художниця Анна Діденко;

1982 рік — український танцівник Влад Яма.

Закарпатпост