Закарпатська обласна лікарня отримала від європейських колег сучасний ангіограф

Відділення судинної хірургії Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака отримало від європейських колег сучасний ангіограф.

дай оголошення в газету ЗАКАРПАТСЬКІ ОГОЛОШЕННЯ • тел. 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово • тел. 067 666 90 90

Апарат дозволяє на сучасному рівні обстежувати і лікувати судини різних органів і систем, зокрема проводити ендоваскулярні операції.

Переваги ендоваскулярної хірургії у тому, що операції виконуються переважно з місцевою анестезією, термін перебування пацієнта в стаціонарі  скорочується до 1-2 днів, зменшується післяопераційний больовий синдром, є можливість лікування хворих з патологіями, яким протипоказані відкриті втручання, під час яких робляться розрізи.

«Відділення судинної хірургії Закарпатської обласної лікарні має непоганий досвід ендоваскулярних втручань. Ми були одними з перших в Україні, хто виконував такі операції, – розповідає завідувач відділення Юрій Левчак. – На жаль, наш старий ангіограф вийшов з ладу і не підлягав ремонту, тому на деякий час ці втручання припинилися. Після звернень нашого колеги – судинного хірурга Андрія Никоненка – до європейських партнерів, ті відгукнулися, і з міста Уппсала (Швеція) нам передали ангіограф».

За словами Юрія Левчака, ендоваскулярна хірургія є сучасною методикою лікування судинної патології будь-якої локалізації. Вона дозволяє відновлювати кровопотік по судинам без виконання розтину шкіри. Цей метод є альтернативою класичним відкритим судинним операціям.

«Зараз є різні  можливості: сучасні катетери, балони та інструменти, які дають змогу без розрізу, а саме через проколи у судинах, зокрема в артеріях, заходити і виконувати операції. Це – хірургія без рубців, в тому числі такі важкі операції, як, наприклад, протезування аневризму аорти. Це теж у наших планах, але почнемо із діагностичних процедур і будемо нарощувати темп», – зазначає Юрій Адальбертович.

Слід  відзначити, що в деяких європейських центрах співвідношення ендоваскулярних  операцій до відкритих втручань (де робляться розрізи) складає 60-70 %. Метод, яким зараз користується практично весь сучасний світ, буде доступний у відділенні судинної хірургії Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. Андрія Новака.

«Ми можемо брати хворих з супутніми патологіями, під час яких відкрита хірургія інколи протипоказана. Наприклад, це  кардіологічні захворювання, ураження дистальних артерій, де відкрита хірургія не може проявити себе  максимально, а ендоваскулярні втручання ці мінуси ліквідовують. Тому надалі ми  будемо працювати у двох напрямках: як відкрито, так і ендоваскулярно. Нове обладнання дає можливість проводити гібридні операції, які сьогодні активно практикуються в сучасній судинній хірургії», – зауважив Юрій Левчак.

Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака

ЗакарпатПост