В Ужгороді зацвів Уж. Чому?

Уж в Ужгороді щоліта вкривається шаром “цвіту”, а точніше – водоростей.

дай оголошення, рекламу, повідомлення, вакансії, звіти в газету Закарпатські ОГОлошення • дзвони: 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово • дзвони: 067 666 90 90 • телеграм • цілодобово

Їх неможливо не помітити, адже вода “цвіте” у центральній частині, неподалік пам’ятника Духновичу.

Ужгородці вже звикли до такого явища. І якщо раніше били на сполох, зараз навіть не помічають.

Утім це – недобрий екологічний сигнал.

Як зазначила експерт-еколог ГО «Екосфера» Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК, цвітіння води на Ужі свідчить про те, що вона не є чистою.

– «Цвітіння» води в озерах або у водосховищах, на річках, де побудовані МГЕС, – це сигнал того, що вода забруднена біогеном, – наголосила вона. – Це і стічні води, наприклад, з каналізації, і змив ґрунтового шару з полів, якщо поблизу є рілля. Це дуже негативне явище, яке призводить до стрімкого зменшення кисню у воді, особливо зі зростанням температур атмосферного повітря. У гірських річках, які є добре протічними, такого явища практично немає. Однак останнім часом ужгородці звертають увагу на потемніння води в Ужі через заростання річки водоростями. Це – нормальне явище, яке відбувається через падіння рівня води. Зараз річний стік у Карпатах трішки збільшився, але в сезонному аспекті у нас є дуже тривалі періоди посухи, коли рівень води стає мінімальним. Через падіння рівня води в Ужі ця водорость – уруть – займає великі площі, а річка наче заростає… Ужгородці лякаються тих водоростей, які живуть у воді, бо вода темніє, а раніше нам такого бачити не доводилось. Однак коли рівень води підніметься, на колір вона стане звичною. Тобто «зацвітання» таких протічних річок, як Уж – це не якась інвазія, не щось страшне, а природний процес. Раніше, коли рівень води був вищим, ця рослина просто не мала шансу на виживання.

ЗакарпатПост