На Закарпатті започаткували проєкт для роботи з переселенцями “Лагідна українізація

Про це у соцмережі розповіла відома закарпатська волонтерка Kateryna Legerda 

дай оголошення, рекламу, повідомлення, вакансії, звіти в газету Закарпатські ОГОлошення • дзвони: 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово • дзвони: 067 666 90 90 • телеграм • цілодобово

“Війна стала вирішальним моментом, щоб перейти спілкуватися українською мовою.Проєкт «Лагідна українізація» для вимушено переміщених осіб успішно розвивається у Мукачеві за ініціативи волонтерів ГО Волонтери Закарпаття та голови правління Власта Рейпаші Цією ідеєю дуже загорілася наша колега Kateryna Legerda, після спілкування з корінною мукачівкою, а тепер лікаркою з Сирії Mira Boutros, великою патріоткою України та педагогом Любомира Тягур. Усі розуміли нагальну потребу українізації, але без насилля. Так і народилося бажання допомогти лагідно, без насилля.Вже з перших днів війни закриваючи нагальні потреби наших переселенців зі сходу України, нам кинулася у вічі проблема комунікації. Майже всі переселенці спілкувалися російською, а ті хто намагався говорити українською, говорили переважно суржиком. Прийшло розуміння, що можемо їм дати більше ніж продукти, одяг і засоби гігієни. Оскільки ідея лагідної українізації вже витала у повітрі, вирішили реалізувати її через курси української мови для вимушено переміщених осіб.Знайшли чудову викладачку і просто чуйну і доброзичливу людину, яка погодилася навчати української безоплатно!З приміщенням допомогли на початках волонтери з ГО Промінь надії.Ми усіма засобами і де лише могли пропагували нашу ініціативу, але тривалий час бажаючих було не густо. Щира вдячність нашій викладачці Біловар Катерині, яка дуже часто проводила заняття з однією або двома слухачками.Згодом, почали долучатися все нові і нові бажаючі вивчити рідну мову або покращити її. Тепер ми можемо з радістю усвідомлювати, що наші зусилля не були марними. Наш проєкт живе і розвивається на радість нам усім!🇺🇦Сьогодні у нас радісна подія. Нарешті ми маємо своє приміщення! Простір для наших занять люб’язно запропонував Волонтерський хаб “Венеція” Мукачево. Тепер маємо можливість організовувати наші заняття на відкритому повітрі або у приміщенні, що дуже зручно, особливо за такої чудової погоди, яка є зараз. Можемо обжити наш простір відповідно до наших бажань, розмістити відповідну символіку, наочний матеріал. Це дуже мотивує!Спасибі усім небайдужим, які долучилися до створення цього проєкту і продовжують робити усе для того, щоб він жив і розвивався.Запрошуємо усіх, хто хоче вивчити або вдосконалити рідну мову!!!

Заняття проводяться щовівторка і щочетверга за адресою вул. Беляєва, 2 (Волонтерський хаб “Венеція” Мукачево). Початок занять о 9.00. Тривалість занять 1 год. Відповідальна за рганізацію проєкту Васько Наталія Natalija Vasko кон. тел. 0958786896.Слава Україні!”, – зазначено у дописі.

ЗакарпатПост