5 корисних фітонапоїв із заспокійливим ефектом

Від стресу та напруги добре виручають трав’яні напої, які можна виготовити в домашніх умовах. У цій статті ми зібрали 5 нескладних рецептів, для яких знадобляться поширені в Україні трави та ягоди. 

Періодичне вживання цих напоїв допоможе заспокоїти нервову систему та віднайти внутрішній баланс. Попереджаємо: деякі з них містять алкоголь.

Ромашковий чай

Відомо, що чаї мають заспокійливу дію. Особливо чай з ромашки, який зовсім нескладно приготувати вдома. Квітки ромашки заливають окропом та дають настоятися 10 хвилин. Потім чай проціджують та вживають. 

На чашку води потрібно 2 ложки засушених квітів. Щоб отримати міцніший напій з сильним ароматом, дайте йому постояти 20 хвилин. Ромашковий фіточай заспокоює, покращує сон, знижує тривожність.

Наливка з калини на горілці

Вам знадобиться 200 мл калинового соку, цукор або мед, вода та якісна горілка. 

Сік калини отримують з перетертих ягід, тому він виходить дуже густий. Зі 150 г цукру та 100 мл води готують сироп. Його заливають у банку. Туди ж додають сік та цедру ⅓ лимона. Все перемішують та дають настоятися 2 тижні. Бажано перемішувати наливку щодня. 

Настояну рідину потрібно пропустити через сито. Отримуємо легкий слабоалкогольний напій, що допомагає зняти напругу, заспокоїтися та посмакувати солоденьким. 

Остаточний смак напою залежить від горілки, яку ви оберете. Як зазначають фахівці компанії “Спирт-Опт”, що займаються постачанням міцних напоїв та спиртів, краще обрати пшеничну горілку, що виготовляється з натуральної сировини та злаків. Така горілка не має різкого запаху, тому ідеально підходить як основа для різних лікерів, вин, коктейлів.

Чай з м’ятою

Для приготування напою перемішують листки м’яти з чорним розсипним чаєм у рівних пропорціях. Підійде як свіжа, так і сушена м’ята. 

Суміш заливають окропом. Через 5 хвилин можна пити або дочекатися, поки охолоне. Цей напій вживають невеликими чашками як заспокійливий засіб. Якщо випити багато такого чаю, навпаки, відчувається прилив сил.

Вишневий сік

Сік з вишень має чудовий снодійний ефект, завдяки вмісту у ягоді амінокислот, що відповідають за вироблення мелатоніну. А це, як відомо, гормон сну. Вишневий сік виготовляють зі стиглих багряних ягід без кісточки та цукру. Притрушена цукром ягода виділяє сік приблизно за 40 хвилин. 

Фреш з вишні дуже концентрований, тому його розбавляють водою. На 1 кг вишень та 250 г цукру потрібно десь пів літра води. Суміш у каструлі варять 20 хвилин після закипання. Охолоджену рідину відділяють від ягід та смакують. Регулярне вживання соку покращує нічний відпочинок та продовжує тривалість сну. 

Чай із суміші трав проти втоми

Для приготування вам знадобляться м’ята, звіробій та материнка. Їх складають у термос та заливають окропом. Настій готується 10-20 хвилин. 

Трав’яний чай допомагає прийти до тями після важкого дня або стресової ситуації, набратися сил.