На Закарпатті фіксують близько 3 тисяч інсультів у рік: які його симптоми та в кого може бути таке порушення кровообігу

Близько 2 500 разів з початку року виїжджала екстрена медична допомога на виклики до хворих, у котрих були симптоми інсульту. Про це Суспільному розповіла лікарка з медицини невідкладних станів ужгородської станції екстреної меддопомоги Іванна Бора. 29 жовтня відзначають Всесвітній день боротьби з інсультом.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

У кого може бути таке порушення кровообігу та які його симптоми, — дізнавалося Суспільне.

На огляд до лікарки в Обласний центр нейрохірургії та неврології в Ужгороді прийшов Володимир Дедерзак. У чоловіка рік тому стався інсульт. Реабілітація тривала пів року.

“Паралізувало лівий бік: ногу та руку, перекосило обличчя. Потім жінка викликала швидку і привезли мене сюди у реанімаційне відділення. Добу я пролежав тут у реанімації, потім мене перевели у шосту палату. А там було інтенсивне лікування, крапельниці. Реабілітологи зі мною займалися”, — розповів Володимир Дедерзак.

При яких симптомах потрібно негайно викликати екстрену меддопомогу швидку, — розповіла лікарка-невролог Катерина Карпінська: “Порушення мови, перекіс обличчя, слабкість у руці або нозі, запаморочення у голові, двоїння в очах, або порушення зору. Найчастіше, це звичайно, буде пов’язано з порушенням, зникненням або зниженням м’язової сили у певних кінцівках”.

“Не телефонуйте сімейному лікарю, не радьтеся з сусідами. Викликайте в першу чергу бригаду 103, щоб був запас часу, за який вас швиденько доставлять до певної профільної лікарні по потребі, в залежності від того, яка причина та який інсульт, є можливість якнайшвидше провести тромболізис чи надати ту необхідну допомогу, щоб не поширювалася зона уражень на досить велику частинки”, — розповіла лікарка з медицини невідкладних станів Ужгородської станції екстреної меддопомоги Іванна Бора.

Близько 3 тисяч інсультів у рік фіксують в Закарпатській області, — розповів директор Закарпатського клінічного центру нейрохірургії та неврології Андрій Смоланка.

Він розповів, у кого може бути таке порушення кровообігу: “В більшості випадків це пацієнти, які тривало хворіють на гіпертонічну хворобу, це пацієнти, які мають цукровий діабет, пацієнти-курці та ті, котрі зловживають алкоголем, які ведуть малорухливий спосіб життя, вживають багато нездорової їжі. Пам’ятаючи про інсульт та інфаркт, та про всі серцево-судинні захворювання, треба розуміти, що вони всі пов’язані з нашим способом життя та власним ставленням до здоров’я. Якщо людина стежить за своїм здоров’ям, контролює тиск, не має шкідливих звичок, час від часу здає аналізи, контролює рівень холестерину, цукор контролює, то інсульту не виникне”.

ЗакарпатПост