Василь Боєчко: історик, який став артилеристом та Героєм України

Коли влітку 2015 року дипломованого історика Василя Боєчка запросили до райвійськкомату села Семаківці Івано-Франківської області, він не став шукати способів уникнути служби. Зібрав речі, обійняв дружину Олександру, притис до себе доньку Яночку, вийшов за хвіртку рідного дому і впевненим кроком подався осягати військову науку.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Старшого лейтенанта запасу спочатку було відправлено на місячні курси перепідготовки до Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного. А за два тижні, після завершення навчання, він був уже в районі АТО, обіймаючи посаду командира реактивної артилерійської батареї однієї з піхотних бригад. Про це пише телеграм-канал Правда Геращенко.

Востаннє Василь повернувся зі східного фронту на Донбасі напередодні нового 2022 року. Але вже 26 лютого комбат у складі колони прибув до Києва. Батарея комбата виконала стратегічно важливе завдання щодо стримування контрнаступу супротивника на столицю з боку села Мощун.

За цей подвиг, згідно з Указом Президента України № 122/2022 від 10 березня 2022 року, йому було надано звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”.

ЗакарпатПост