В МЗС Угорщини обурились нібито утисками угорців на Закарпатті

Державний секретар з питань двостороннього співробітництва міністерства закордонних справ Угорщини Тамаш Менцер закликав владу України скасувати чергові “антиугорські рішення” стосовно громади Закарпаття.

дай оголошення/рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення 050 222 50 50 • вайбер • 067 666 90 90 • телеграм

Про це повідомляє Європейська правда.

“Закликаємо місцеву владу негайно припинити звірства проти угорців! Закликаємо керівництво України негайно зробити все можливе, щоб скасувати антиугорські рішення і відновити статус-кво анте”, – написав Менцер у Facebook.

Томаш Менцер

У дописі представник угорського МЗС не вказав, про які саме “звірства” й “утиски” йдеться, але в коментарях виклав посилання на матеріал видання Index.

Там із посиланням на “місцеві ЗМІ” стверджується, що поліція у двох населених пунктах Мукачівському районі Закарпаття – Форносі й Дерчені – начебто зняла угорські прапори з кількох державних установ, посилаючись на “нещодавній указ”, а директора середньої школи імені Ференца Ракоці ІІ в Мукачеві було звільнено без пояснення причин.

Index посилається на інше маловідоме видання – Karpatalja (його редакція, як стверджується, базується в місті Берегове на Закарпатті), яке своєю чергою цитує власні джерела та свою інформацію, а також заяву мукачівського відділення організації “Товариство угорської культури Закарпаття”.

Українська сторона наразі не коментувала ані матеріали угорських ЗМІ, ані заяву представника МЗС Угорщини.

Угорська сторона й раніше використовувала тему про начебто утиски права угорців. Зокрема минулого року міністр закордонних справ країни Петер Сійярто в інтерв’ю заявив: якщо Україна не змінить свою політику щодо угорської меншини, це дуже обмежить можливості уряду Угорщини надати будь-яку підтримку Києву у конфлікті з РФ.

В МЗС тоді назвали твердження Сійярто “надуманими та заполітизованими”.

Закарпатпост