Історія неймовірної сили духу та незламності прикордонника Олександра Морського

У його катер під час виконання завдання влучила ракета, троє побратимів загинули. Руку Олександру ампутували в укритті «Азовсталі», де він провів два місяці. Потім – два місяці полону в Оленівці.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Він досі відчуває руку, якої немає. Її Олександру Морському ампутували на «Азовсталі», де Захисник провів два місяці, а потім стільки ж в полоні в Оленівці.

У Національному реабілітаційному центр НЕЗЛАМНІ Олександр отримав протез та допомогу у відновленні, пише Перше медичне об’єднання Львова.

Олександр Морський – морський прикордонник. Йому 46. Служив у Маріуполі, а після виходу на пенсію залишився там жити. Його й захищав з початку повномасштабного вторгнення.

Березень. Чергове бойове завдання: потрібно перевезти український десант на інший берег. Раптом їхній катер спалахує – в нього прилетіла російська ракета. Троє побратимів загинуло на місці. Олександр, на якому горів одяг, зумів вибратися з палаючого катеру. Каже: його врятував янгол-охоронець.

Те, що травмована рука, Захисник побачив тільки на пункті базування. Йому надавали першу допомогу, проте, аби врятувати життя, руку довелося ампутувати. Операцію виконали в шпиталі укриття «Азовсталі», яке між собою назвали  «Залізяка».

Далі – пекельні два місяці під обстрілами, потім стільки ж – в полоні Оленівки. Олександр був одним з перших, кого обміняли. Каже, відчув, що вдома, коли побачив український прапор та почув рідну мову.

Лікувався в Києві. Попри пропозиції поїхати закордон, на протезування та відновлення приїхав до Львова – в Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ. Тут з Олександром кілька місяців працювала команда фізичних та ерготерапевтів, а також протезисти. Паралельно чоловік кілька місяців отримував і психологічну реабілітацію, аби відновитись після пережитого.

Нещодавно Олександр отримав механічний протез руки. Тепер за допомогою правої руки та м’язів спини він може піднімати та переносити предмети. Чоловік щодня опановує “помічника” і ні на мить не шкодує, що обрав протезування в Україні.

«Протезуватися все-таки потрібно в Україні. Це нічим не гірше, а в деяких випадках навіть краще. Свої для своїх роблять, стараються. Будь-коли  можеш звернутися за консультацією, якщо щось зламалося. Це все тут, на місці», – каже Олександр Морський.

Протез Олександру Центр НЕЗЛАМНІ встановив завдяки Мальтійській службі допомоги.

UNBROKEN Ukraine: рятуємо, реабілітуємо, протезуємо українців в Україні.

Фото: Роман БАЛУК

Закарпатпост