Закарпатського письменника Василя Кузана відзначили золотою зіркою «Культурна дипломатія»

У Всесвітній день письменника, в Мукачівському літературно-мистецькому музеї відбулась знакова подія. Одразу двоє визначних діячів культури України отримали унікальні нагороди – Всесвітні ордени «Золота зірка культурної дипломатії».

замовляй рекламу в газетах: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради Здоров’я та отримай рекламу в дописі або сторіс 👇безкоштовно • 050 222 50 50, вайбер

Вручив їх Роман Каширін – Президент ГО «Грандів, рейтингів і номінацій» (ГРІН), голова комісії з питань нагород БТ «Комітет з цивільних нагород України», кореспондент ІА «Культурна дипломатія», кореспондент ІА «УКРПРЕС-ІНФО», повідомила письменниця Таня П’янкова.

Варто зазначити, що Золота зірка «Культурна дипломатія» вручається по всьому світу і її володарями є не так багато, але дуже знакових людей. Серед нагороджених бачимо особистостей, представляти яких не потрібно: Томас Андерс, Арнольд Шварценегер, Олександр Злотник, Анжеліна Джолі, Сильвестр Сталлоне, Міла Йович, Давид Духовний, Майкл Дуглас, Ханна Хоровіц та інші знаменитості.

Культурна дипломатія — вид публічної дипломатії та інструмент «м’якої сили», який можна визначити як «обмін ідеями, інформацією, творами мистецтва та іншими компонентами культури між державами й народами з метою зміцнення взаєморозуміння». Метою культурної дипломатії є здійснення впливу на рівень і характер контактів із зарубіжними країнами. Попри те, що культурній дипломатії часто не надається належного значення, вона може відігравати важливу роль у досягненні цілей зовнішньої політики держави та навіть у підтриманні національної безпеки.

Українські письменники, артисти, художники, режисери, музиканти та спортсмени, які мають можливість тепер, у час великої війни проти московської орди, виїжджати за кордон та доносити світові правду про нашу боротьбу за право самостійно вирішувати свою долю та долю власної держави, були належно оцінені та нагороджені саме в Мукачеві – в місті сили та концентрації творчої енергії. Саме на цьому наголосив після вручення нагород Лауреат Національної премії ім. Т.Г. Шевченка Мирослав Дочинець.

Високу відзнаку отримав Василь Кузан – голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України, поет, прозаїк, автор близько трьох десятків книг та текстів багатьох популярних пісень, твори якого перекладено кількома європейськими мовами. Василь також є креативним культурним менеджером, засновником поетичного фестивалю «Лицар Карпат» (з 2015р. – по 2018р. «Карпатський Пегас») та премії Ордену Карпатських Лицарів, співзасновником (спільно з дружиною Танею П’янковою) літературної агенції «Зілля», яка опікується серією яскравої літератури. Це друга міжнародна нагорода Василя. Першу він отримав у Луцьку «За утвердження позитивного іміджу України в світі». Вручив її кілька років тому письменник та керівник міжнародного проекту культурно-професійних обмінів Володимир Павлік.

Також, орден отримав Олег Гафткович – начальник відділу культури Збаражської міської ради Тернопільської області, головний режисер-постановник творчої спілки «Асоціація діячів естрадного мистецтва України» у м. Київ, голова Тернопільського обласного осередку спілки «Асоціація діячів естрадного мистецтва України», заслужений працівник культури України. Олег був режисером багатьох всеукраїнських та міжнародних фестивалів, зокрема фестивалю історичної пісні та поезії «Шабелина». Інформацію про Україну Олег несе у світ засобами пісні, танцю, сценічного мистецтва.

Привітати нагороджених прийшли письменники Мирослав Дочинець, Ярослав Ланьо, Оксана Горіна, Наталія Рибар та співзасновниця літературно-мистецького музею, поетеса та художниця Таня Рибар.

Закарпатпост