Німецька газета пише, що путін хоче захопити Європу, Німеччину також

«Жодних червоних ліній для нього немає» — соціолог і філософ Григорій Юдін розповів про експансіоністські амбіції путіна

замовляй рекламу в газету Робота Гроші: 050 222 50 50, вайбер

Військові цілі путіна можуть не обмежитися Україною і це несе в собі небезпеку для інших країн, зокрема для Німеччини, вважає соціолог та філософ Григорій Юдін.

«Жодних червоних ліній для нього немає. Велика проблема з путіним, яку, на мою думку, часто не можуть зрозуміти в Європі, полягає в тому, що він у принципі не розуміє ідею кордонів ні на якому рівні. Весь цей російський імперіалізм, який ми зараз виявляємо, він найбільшою мірою не є якоюсь великою традицією підживлений, а просто запереченням ідей кордонів», — розповів соціолог в інтерв’ю BILD.

Путін, ймовірно, тримається за ідею не лише відтворення СРСР, а й поновлення Організації Варшавського договору.

«Для офіцера КДБ це речі, пов’язані одна з одною. Що означає СРСР без Варшавського договору? <…> Саме на це володимир путін і націлений, коли він пред’явив ультиматум, у якому прямим текстом сказано, що НАТО має викидатися зі Східної Європи. А якщо не вимітатиметься, то отримає війну» , — каже Юдін.

Що стосується НДР, яка була учасницею Організації Варшавського договору, то «путін як людина, яка служила у Східній Німеччині, вважає, що цю територію віддали здуру і її треба повертати назад», продовжує Юдін. За його словами, президент РФ навіть має план, як це зробити.

Між Східною та Західною Німеччиною все ще існують відмінності у поглядах на певні зовнішньополітичні події. Юдін переконаний: якщо путіну вдасться його «експансія», то такі діячі як депутат бундестагу від «Лівих» Сара Вагенкнехт або співголова партії «Альтернатива для Німеччини» Тіно Хрупала стануть мейнстримом.

«І через зовсім небагато років ви побачите серйозне питання у Східної Німеччини про те, а, власне, з ким ми взагалі хочемо бути: з американцями чи, може, путін кращим»?, — каже соціолог.

За його словами, з боку представників російської еліти жодного опору експансіоністському курсу Кремля очікувати не варто, оскільки «ці люди досить безхребетні, щоби почати щось змінювати». Також не варто розраховувати на олігархів, оскільки з початку війни вони, за деякими даними, втратили лише 20% свого статку. На думку Юдіна, цього недостатньо для рішучих дій.

ЗакарпатПост