«Точно як нацисти»: росія грабує музеї України у масштабах Другої світової війни

Канал NBC опублікував підсумки розслідування, як загарбники знищують культурно-історичну спадщину нашої країни.

ТГ-канал «Правда Геращенка» ми наводить найяскравіші деталі.

Думки експертів
➡️ Кріс Марінелло, юрист з реституції у сфері мистецтва: «росіяни намагаються знищити українську ідентичність – так само, як це робили нацисти».

➡️ Річард К’юрін, спецпредставник Смітсонівського інституту: «Путін намагається знищити фізичні свідчення самобутньої української культури, щоб задовольнити своє збочене уявлення про те, що такої культури не існує».

Полювання загарбників
✔️ До пріоритетного списку агресорів включено скіфські золоті прикраси IV ст. до зв. е., стародавні монети, скульптури, давньогрецькі артефакти, картини з музеїв та приватних колекцій та ін.

Тотальне грабіж
✔️ Перед втечею з Херсона загарбники 5 днів вивозили з обласного музею картини, графіку та скульптури. Викрадено близько 11000 предметів. У музеї зберігалися роботи Врубеля, Айвазовського, британських, німецьких та французьких живописців. Викрадене вивезли до окупованого Криму.

Брудний слід
✔️ За даними ЮНЕСКО, внаслідок російського вторгнення в Україні пошкоджено близько 250 цінних об’єктів. У сумний список входять 108 церков, 21 музей, 19 пам’ятників, 12 бібліотек та 90 будівель історичного чи художнього значення.

Гаазька конвенція 1954 року прямо забороняє грабувати музеї під час війни та Москві доведеться повернути все вкрадене і відповісти сповна. Світовий банк оцінив культурно-історичну шкоду України в $2 млрд.

ЗакарпатПост