Після шести місяців полону «повернувся в стрій» – історія закарпатського солдата Василя Фагараші

Солдат Василь Фагараші розповів нам свою історію: «Війна мене застала в Чехії і я не зміг залишатись за кордоном, коли в Україні війна».

В березні 2022 року Василь повернувся в Україну і вступив до лав ЗСУ. Проходив службу в роті охорони другого відділу Мукачівського РТЦК та СП, після чого разом з п’ятьма побратимами був відряджений до 24 ОМБР.

Перші спогади Василя в зоні бойових дій – це страх який швидко змінився на лють і бажання захищати свою землю.

В кінці червня підрозділ нашого героя потрапив в оточення і Василь потрапив в полон. Коли Василя брали в полон, то кадирівські найманці думали, що Василь боєць іноземного легіону, бо його прізвище для них було незвичним. Згадує що страшне в полоні – це відсутність інформації про реальний стан речей. Ворог маніпулював інформацією і надавав неправдиві «новини».

1 грудня 2022 року відбувся черговий обмін військовополонених і Василя, разом з ще 49 військовослужбовцями повернули на територію України. Перше враження від отриманої свободи – радість від побаченого жовто-блакитного прапора та українських номерних знаків на транспортному засобі. Далі була двотижнева психологічна реабілітація.

25 грудня наш герой повернувся в рідне місто Свалява, де його на пероні зустріли сім’я, побратими з роти охорони та друзі з цивільного життя.

26 грудня 2022 року Василь «повернувся в стрій» і продовжує нести службу в роті охорони другого відділу Мукачівського РТЦК та СП, повідомляє Мукачівська міська рада.

Якщо ви запитаєте в побратимів про Василя Фагараші, то вони одноголосно скажуть «Товариський, веселий, доброзичливий, який ніколи не скаржиться на «несправедливість долі. Всього за час бойових дій Василь отримав три контузії та одне вогнепальне поранення.

“Краще носити важкі обладунки воїна, ніж легкий нашийник раба” – каже Василь Фагараші.

ЗакарпатПост