За прогнозами геофізиків, сильна магнітна буря може бути 23-26 травня

«23 квітня була сильна буря і ймовірність того, що вона повториться через 27 днів є дуже високою. Також є прогноз на літо – є велика ймовірність бурі 16-17 червня», – каже Юрій Сумарук, доктор фізико-математичних наук, керівник геомагнітних обсерваторій України.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Як повідомляє Анастасія Поя, «Українська правда. Життя», на думку науковця, до кінця 2023 року великі магнітні бурі навряд відбудуться, адже цей рік – третій від початку нового циклу, тому Сонце не таке активне.  

У більш довготривалій перспективі, сонячна активність досягне свого піка приблизно у 2024-25 році, розповідає Юрій. У цей період кількість спалахів на Сонці та як наслідок – частота магнітних бур на Землі може збільшитися.

Після цього почнеться фаза сонячного мінімуму. У цей період спалахи на Сонці відбуваються приблизно раз на тиждень.

«Коли сонячна активність піде на спад, десь через 6 років, магнітних бур майже не буде», – ділиться прогнозами Юрій.  

Також, за прогнозами вчених людство наближається до завершення 200-літнього циклу Сонця. Через кілька десятків років це може вплинути на клімат.

«Відповідно до прогнозів, зараз ми є на спаді 200-літнього циклу сонячної активності. Десь у 2050-60 роках цього століття ми будемо спостерігати похолодання», – мовить Юрій Сумарук.

За його словами, точного прогнозу на те, що температура понизиться наразі не існує, втім згідно з теперішніми прогнозами глобального потепління на планеті боятися не варто.

Як магнітна буря впливає на організм людини?

Лікарка-кардіологиня Наталія Кошлань-Василишин розповідає, що в організмі людини є незначний відсоток заліза, зокрема у крові, втім воно не піддається магнітним впливам.

За її словами, опосередковано природа впливає на людину, але досліджень, які б підтверджували конкретні зміни в організмі немає. Лікарка пояснює, що погане самопочуття під час атмосферних змін може виникати тому, що організм пристосовується до нових зовнішніх умов.

«У всіх проведених дослідженнях немає чіткого зв’язку між тим, що відбувається у навколишньому середовищі та змінами в нашому організмі. Це більше впливає на нашу можливість адаптації до нових умов.

Самопочуття може змінюватися тому, що в людини є погіршена адаптація організму до різноманітних атмосферних перепадів і явищ: тиску, вологості, температури, магнітних бур тощо», – розповідає Наталія

Лікарка додає, що з віком адаптація до зовнішніх факторів погіршується, а також адаптивність знижується, якщо людина має хронічні захворювання, такі як цукровий діабет, гіпертонічна або ішемічна хвороба серця. 

«Магнітні бурі ніяким чином не викликають захворювання, це лише відображає наш сумарний стан здоров’я – реакція на такі природні явища», – додає Наталія.

Водночас геофізик Михайло Орлюк певен, що мінімальну геомагнітну активність людина відчуває щодня. Такі геомагнітні зміни можуть бути потужними, втім, на відміну від магнітної бурі, яку викликає Сонце, вони короткотривалі. 

«Коли повз проїжджає машина або ми спускаємося в метро зміна магнітного поля може бути набагато сильнішою ніж від магнітної бурі, але ці збурення доволі короткочасні», – пояснює науковець.

У дні магнітних бур Наталія радить покращувати свій спосіб життя, щоб готувати організм до різних температурних перепадів.

Зокрема, більше займатися спортом, перебувати на свіжому повітрі, пити достатню кількість води, зменшити вживання алкоголю, відмовитися від куріння та загартовуватися.

У 2018 році ексочільниця МОЗ Уляна Супрун розповідала, що доказів того, що активність Сонця може впливати на самопочуття людини недостатньо, а метеозалежність – не більше ніж міф.

Схожої думки сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська. У коментарі «УП. Життя» вона зазначила, що вплив природних явищ на організм не доведений.

«В Україні люди вірять чи не в магічні здібності власного організму передбачати погоду. Проте є дослідження, які показують, що масово жодного зв’язку змін погоди та звертаннями зі скаргами на болі в суглобах, підвищення тиску – немає», – каже лікарка.

ЗакарпатПост