Під час перереєстрації транспортного засобу проведення експертного дослідження не є обов’язковим

Зміни в реєстрації та перереєстрації транспортних засобів стосуватимуться обов’язковості проходження експертного дослідження транспортних засобів.

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради ✔️повідомлення, оголошення, вакансії, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

Про це заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий написав у своїй авторській колонці для видання Цензор.НЕТ.

Як стало відомо, Уряд України ухвалив Постанову, яка визначає, що під час перереєстрації транспортного засобу проведення експертного дослідження не є обов’язковим, за винятком ввезення вживаних автомобілів з-за кордону вперше. Ця Постанова набирає чинності з моменту її опублікування, поки що цього не сталось.

Таким чином, процедура купівлі-продажу транспортного засобу стає ще зручнішою: необхідно буде отримати талон е-запису на отримання послуг в сервісному центрі МВС на конкретно визначену дату й час (онлайн або через термінал) та отримати послугу в адміністратора, надавши повний пакет необхідних документів для отримання такої послуги. Тепер перереєстрація триватиме близько 25 хв.

За бажанням продавця або покупця можна буде провести експертне дослідження транспортного засобу і реєстраційних документів до нього і отримати все ж висновок Експертної служби МВС або іншої державної спеціалізованої установи, що проводить судово-експертну діяльність і яка має кваліфікацію судового експерта з правом проведення досліджень за відповідними експертними спеціальностями. Такий висновок є чинним 10 днів.

«Передусім ми прагнемо надати можливість особі здійснювати усвідомлений вибір щодо порядку, місця, способу, формату отримання послуги, з огляду на що відповідний державний орган має запропонувати різні варіанти. Водночас вважаємо за доцільне інформувати громадян про потенційні ризики та шляхи їх уникнення», – пояснив заступник Глави МВС.

Богдан Драп’ятий наголосив, що здебільшого немає практичної потреби проводити експертне дослідження автомобіля.

При проведенні експертного дослідження під час перереєстрації транспортних засобів Експертина служба МВС у 2022 році виявили 1202 транспортні засоби з підробленими або заміненими ідентифікаційними номерами двигуна, шасі автомобіля, а в першій половині 2023 року – 381. Більшість таких порушень було виявлено під час дослідження вживаних транспортних засобів ввезених з-за кордону вперше. Тому для них обов’язковість експертного дослідження зберігається.

«Загалом за рік проводиться близько 1,5 млн експертних досліджень транспортних засобів і документів про їх реєстрацію. Тобто у відсотковому співвідношенні експерти виявляли 0,08 % порушень із загальної кількості досліджень», – пояснив заступник Міністра внутрішніх справ України.

Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінці Головного сервісного центру МВС в Фейсбук. Відповіді на найпоширеніші питання можна знайти на сайті.

ЗакарпатПост