Порятунок захисника: уламок міни влучив йому в голову і застряг в лівій півкулі мозку

Попри невтішні прогнози, захисник зміг не лише вибороти право на життя, а й відновитися. Стати на ноги воїну допомогли спеціалісти Національного реабілітаційного Центру НЕЗЛАМНІ.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

28-річний Роман Ковалюк зі Львова. До великої війни був кухарем. На захист батьківщини став у перші дні повномасштабного вторгнення. Служив на донецькому напрямку, де і отримав важке поранення, пише Перше медичне об’єднання Львова.

Тієї ночі Роман з побратимом мали заступати на бойове чергування. Дорогою до окопу  товариш наступає на міну і гине на місці. Роман падає додолу, розуміє, що не відчуває правої половини тіла, не може говорити і допомогти собі. Його врятували побратими, коли вирушили на пошуки двох бійців, які не заступили на чергування і чомусь не виходять на зв’язок. Спершу Роман подумав, що це вороги наближаються. Тому взяв до рук гранату і вже готовий був висмикнути чеку, як раптом почув знайомий голос.

Побратими відвезли Романа до найближчого стабілізаційного пункту. Там йому надали першу допомогу і терміново відправили на Дніпро – у важкому стані, з уламком міни в голові. Той влучив в лобну частину, застряг у лівій півкулі мозку Романа та спричинив знерухомлення тіла і втрату мовлення. Дніпровські хірурги видалили осколки російського снаряду та множинні кісткові уламки. А також закрили тканинний дефект черепа.

Після операції Романа доправляють на Київ. У столичний шпиталь до важко пораненого бійця приїжджає мама. Син на апараті штучної вентиляції легень. Прогнози лікарів невтішні. Шансів на те, що виживе, практично немає.

Але! Роман раптово приходить до тями і виборює своє життя в смерті. Однак, все ще паралізований і не говорить. Опісля стабілізації стану – захисника направляють до Львова, в Центр НЕЗЛАМНІ.

Наші лікарі пригадують: «Роман не міг рухати жодною частиною тіла та не розмовляв. Перед нами стояв виклик». Впродовж п’яти місяців із НЕЗЛАМНИМ захисником працювала команда спеціалістів з реабілітації: фізичні та ерготерапевти, логопеди. Результат – приголомшливий! Зараз Роман уже розмовляє та ходить. Він виборов своє право на повноцінне життя!

UNBROKEN Ukraine: лікуємо, реабілітуємо, протезуємо українців в Україні.

ЗакарпатПост