За Ужоцьким перевалом є джерело, в  якому можна побачити рідкісного карпатського тритона

Топ – 3 цікавих туристичних маршрутів Ужанського національного природного парку.

новини, зроблені з любов’ю 💛💙

Піші туристичні походи – один із видів цікавого і доступного кожному відпочинку на природі. Працівники Ужанського парку допоможуть Вам вибрати маршрут до душі, де можна вдосталь насолодитися красою навколишньої природи, компанією супутників, отримати безліч незабутніх і яскравих вражень і, звичайно ж, барвистих фотографій, які допоможуть зберегти спогади про подорож.

Туристичний маршрут: Ужоцький перевал – витік річки Уж – село Ужок. Протяжність 9 км.

Маршрут розпочинається на Ужоцькому перевалі, на межі Закарпатської та Львівської областей. Тут облаштовано наметове містечко. Далі, за луками, знаходиться джерело, в якому можна побачити рідкісного карпатського тритона. Стежка проходить через невеликі ділянки лісу, які чергуються із луками. Тут ростуть рослини, занесені до Червоної книги України.

Далі стежка йде схилом вододільного хребта, де відкриваються краєвиди на вершини гір Стожок, Пікуй, Кінчик Буковський. Зі стежки можна побачити панораму польських гір Бещад. Потім проходимо через ділянку хвойного лісу, який утворений деревами ялиці білої та смереки.

З вершини хребта спускаємось до витоку річки Уж. Це мальовниче місце на невеликій поляні, на висоті 1000 м. З поляни стежка пролягає на південь відкритою місцевістю, через 500 метрів звертає вправо і спускається до села Ужок.

Туристичний маршрут: село Вишка – гора Красія – село Вишка»: 10 км.

Маршрут розпочинається біля початку крісельного витягу на гору Красія в селі Вишка. Долаємо шлях до вершини гори, на схилах котрої розташований гірськолижний комплекс Львівської залізниці з крісельним витягом довжиною 2200 метрів, яким можна дістатись до вершини гори.

З вершини гори відкриваються неповторні краєвиди на правобережну частину парку: хр. Стінка (1019м), г. Голаня (854м.), г. Черемха (1130м), г. Плішка (1066м), г. Тарниця (1346м), Кременець (1211м), Мала Равка (1303м).

На вершині також знаходиться печера розломного походження. Вхід в печеру досить великого розміру, а сама печера заглиблюється в схил на декілька десятків метрів. З вершини спускаємось в східному напрямку до місця відпочинку з джерелом води. Далі стежка пролягає під пологом лісу й через 2 км приводить до місця, де закінчується маршрут.

Екологічна стежка «Лінія Арпада»

Стежка знаходиться біля села Жорнава. Тут у буковому лісі в часи угорської окупації (1939-1944 рр.) було створено опорний пункт оборонної системи угорських військ “Лінія Арпада”.

У звуженні долини річки Уж і було влаштовано опорний пункт, який повністю перекривав пересування Ужанською долиною. На схилі гори було збудовано дев’ять залізобетонних споруд, серед яких –  кулеметні ДОТи, артилерійські позиції, сховища для солдатів, складські приміщення.

У післявоєнні роки вони були пошкоджені радянськими військовими. Тепер руїни залізобетонних споруд оточує дика природа.

Руїни укріплень знаходяться під пологом букового лісу. Крім буку лісового, тут можна побачити дерева: клен-явір, клен гостролистий, граб звичайний, ялина європейська.

Зустрічаються і рідкісні рослини: лунарія оживаюча та скополія карніолійська, що занесені до Червоної книги України.

Вартість екскурсії (відвідування) туристичними маршрутами (без послуг гіда – екскурсовода): для дорослих – 30 грн з особи, для школярів, студентів – 15 грн з особи.

Вартість супроводу по туристичних маршрутах: група до 20 осіб – 450 грн.; від 20 до 40 осіб – 750 грн.

Вартість супроводу по екологічній стежці: група до 20 осіб – 180 грн.; від 20 до 40 осіб – 300 грн.

ЗакарпатПост