У розпалі сезон кавунів – закарпатських

Перші закарпатські кавуни вже достигли і користуються неабиякою популярністю!

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Перед тим, як купити, як правило, куштують! Дідусь Микола з онуком Мартіном приїжджають сюди з сусіднього села Гать вже терій рік поспіль – за кавунами. З поля- смакує – найкраще!

Вирощують кавуни на околиці села Велика Бийгань вже четвертий рік. Цьогоріч на трьох гектарах, а минулоріч на двох. Саме збирають на полі перший урожай! Працювати починають ще весною. У середині квітня насіння, до слова яке купують тільки українське, висаджують у горшечки. Через місяць розсаду уже садять на відкритому грунті.

Фермер Іштван Мезеї розповів телеканалу М-студіо, що аби знайти сорти, які дадуть гарний врожай у нас на Закарпатті, перші два роки експериментував.

Іштван Мезеї каже, наші кавуни – гідна альтернатива Херсонським по всім якостям! Збір урожаю кавунів стартує з 25 липня і триває понад два місяці – аж до кінця вересня. Зривають лише спілі ягоди.

Ще фермер скаржиться на шкідників – уперше цьогоріч тварини пошкодили урожай досить суттєво! І захисту від них нема ніякого! Наразі полювання та відстріл заборонені!

Реалізовують кавуни зазвичай гуртовим покупцям. Минулого року по 25 гривень за кілограм продавали. Цього року не планують підвищувати ціну. Також купляють і з поля – здебільшого туристи і тутешні жителі.

Іштван Мезеї каже, як відпали херсонські кавуни, закараптці активізувалися і почали вирощувати, проте цього поки недостатньо, аби задовільнити попит на смугастиків! Але – все попереду, адже гарний приклад є!

В Ужгороді, берегівські кавуни на ринках коштують від 40 гривень за кілограм.

ЗакарпатПост