На Закарпатті ремонтуватимуть місцеву дорогу за півмільярда  гривень

Про це стало відомо з оголошення про відкриті торги на сайті Прозоро, передає Укрінформ.

повідомлення, рекламу, вакансії замовляйте в газеті Закарпатські оголошення 👍 050 222 50 50, вайбер

Як інформує замовник, йдеться про капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О 070903 Ясіня-Чорна Тиса км 0+000 – 7+600.

У розділі очікувана вартість робіт вказують 595 692 028,00 грн.

Тобто, як зрозуміло з документа, йдеться про майже 0,6 млрд гривень, на які планують капітально відремонтувати 7,6 км дороги між гірськими селищами Ясіня та Чорна Тиса в Рахівському районі на Закарпатті. Відповідно, один кілометр обійдеться в близько 80 мільйонів гривень.

Варто також зазначити, що селища Ясіня та Чорна Тиса, зокрема, входять в зону побудови гірськолижного курорту “Свидовець”, розмови про будівництво якого тривають уже понад 5 років.

Замовником даного тендеру виступило Державне підприємство “Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області”.

Укрінформ звернувся до Служби місцевих автодоріг за коментарем – щодо причини вартості оголошених робіт за даним тендером та доцільності під час війни.

Як пояснив в коментарі кореспонденту Укрінформу директор Служби місцевих доріг в Закарпатській області Ростислав Пріцак, виконані проєктувальні роботи на прохання голови Ясінянської селищної ради.

“В даному проєкті йдеться про проєктування усіх видів робіт. Ми зобов’язані включати в проєктні роботи не тільки дорожнє полотно, а й автобусні зупинки, підпірні стінки (на цьому відрізку гірська річка підмиває дорогу), організація дорожнього руху. Плюс у цьому проєкті закладний ремонт трьох мостів. За новими нормами в проєкт також включені ризики, зв’язані з інфляцією. Ці ризики складають близько третину вартості проєкту, близько 270 мільйонів гривень”, – сказав він.

Те, що в проєкт закладена велика сума — не означає, що гроші є і всі роботи будуть одразу профінансовані та виконані.

“Ремонт триватиме роки, буде добре, якщо цього року нам після проходження усіх тендерних процедур вдасться його розпочати”, – сказав він.

Щодо доцільності початку дороговартісного проєкту капремонту між гірськими селами під час війни, пояснив Пріцак, проєкт розробляли на прохання громад.

“Ми не можемо на них не реагувати, там живуть люди. До того ж у нас логістична область і ми мусимо забезпечувати належний проїзд дорогами краю”, – наголосив Ростислав Пріцак.

Крім того, директор Служби місцевих автодоріг в області зазначив, що на втілення проекту піде не один рік.

“Він проєктувався раніше, цього року оголосили тендер, але всі розуміють, що ніхто не дасть одразу 600 мільйонів на ремонт дороги. Проєкт, скоріше за все, триватиме роками”, – каже директор Служби місцевих доріг в Закарпатській області.

У Службі місцевих доріг зазначили, що після усіх процедур, роботи почнуться у міру надходжень коштів.

фото ілюстративне

ЗакарпатПост