На Закарпатті триває виплата разової грошової допомоги до Дня Незалежності України

Ветеранам війни, учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, колишнім в’язням концтаборів, родинам загиблих Захисників України та ряду іншим категоріям громадян держава виплатить разову грошову допомогу до Дня Незалежності України.

повідомлення, рекламу, вакансії замовляйте в газеті Закарпатські оголошення 👍 050 222 50 50, вайбер

Це передбачено постановою №754 «Деякі питання соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань», прийнятою Урядом 21 липня 2023 року на виконання Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань». Про порядок виплати разової допомоги сьогодні на брифінгу у пресцентрі Закарпатської ОВА розповіла журналістам начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек.

Насамперед Анастасія Пентек нагадала, що раніше зазначену допомогу виплачували на початку травня. З нинішнього року її виплачують у серпні – до Дня Незалежності. Таким чином вирішили вшанувати мужність новітніх Героїв, які боронять незалежність і територіальну цілісність нашої країни.

Власне щодо разової грошової виплати, то найвища її сума становить 3100 гривень, найменша – 450 гривень. Розмір допомоги залежить від належності до відповідної категорії, перелік яких визначено постановою №754.

– Зокрема, особам, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України виплатять 3100 гривень. Таку ж разову допомогу отримають особи з інвалідністю внаслідок війни 1-ої групи. Особи з інвалідністю внаслідок війни 2-ої групи отримають 2900 гривень, 3-ої групи – 2700 гривень. Для учасників війни та колишніх в’язнів концтаборів чи інших місць масового тримання передбачена сума у 450 гривень. Розмір виплат для членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та Захисниць і Захисників України становить 650 гривень. До речі, найбільш чисельна категорія отримувачів виплат в області – учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та колишні неповнолітні в’язні концтаборів чи гетто (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років). Вони отримають по одній тисячі гривень, – уточнила керівниця Головного управління.

Як було зазначено, фінансування разової грошової виплати усім категоріям отримувачів цього року здійснює Пенсійний фонд України, а порядок одержання допомоги обумовлений приналежністю до певної групи.

Так, до першої групи відносяться громадяни, які перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду як отримувачі пенсії та щомісячного грошового утримання. Кошти їм нараховано автоматично, а Головне управління уже розпочало їх виплату з 5 серпня. Виплата здійснюється разом із пенсією загальною сумою. Так, грошову допомогу до Дня Незалежності автоматично отримають 6 294 пенсіонери області, серед яких – 3 840 «цивільних» пенсіонерів та 2 454 пенсіонери силових структур. На разову виплату особам, які є пенсіонерами, спрямовано понад 8,9 млн гривень.

– Друга група одержувачів– це військовослужбовці, поліцейські, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, служби судової охорони тощо (інформація щодо осіб цієї групи міститься у п. 3 Постанови №754), які не є пенсіонерами. Їм виплата грошової допомоги проводиться на підставі інформації, яку до ПФУ надають роботодавці – військові частини, регіональні представники силових міністерств і відомств. Для цього слід заповнити заявку встановленого зразка і подати її через вебпортал Фонду, сервісні центри Пенсійного фонду чи поштовим зв’язком. Термін подачі заявок – до 1 жовтня, – поінформувала Анастасія Пентек.

За попередніми даними, на Закарпатті нараховується біля 30-ти організацій, які мають право подати відповідні заявки на фінансування разової виплати. Станом на ранок 16 серпня подано 23 заявки щодо 4359 осіб на загальну суму понад 4,4 мільйона гривень. З них уже оплачено 14 заявок на суму майже 2,9 млн гривень для 2839 осіб. Інші заявки перебувають у роботі.

Щодо третьої групи одержувачів разової виплати, то це особи з відповідним статусом:

– які не перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду України як отримувачі пенсії/щомісячного довічного грошового утримання;

– та які не знаходяться на службі в силових міністерствах та відомствах, в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах.

Таким особам для одержання грошової виплати потрібно особисто звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України із заявою. До заяви потрібно додати: паспорт, ідентифікаційний код, документ про місце проживання, посвідчення встановленого зразка, яке підтверджує певний статус особи, дані про номер поточного рахунку, відкритий на ім’я одержувача грошової допомоги в уповноваженому банку.

Також Анастасія Пентек наголосила, що отримувачі разової виплати, зокрема ті, що набули відповідного статусу до 24 серпня поточного року включно, і яким грошову допомогу не виплачено станом на 1 жовтня, мають право звернутися щодо її виплати до сервісного центру Пенсійного фонду України (за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування) та отримати її до 1 листопада поточного року, інформує Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області.

Фото пресслужби Закарпатської ОВА

ЗакарпатПост