В Ужгороді порушують право ромів-переселенців на житло та соціальний захист

Як повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, до Офісу Омбудсмана надійшли звернення від представників ромської національної меншини (спільноти) України, які є внутрішньо переміщеними особами, стосовно захисту їх від дискримінації за етнічною ознакою, а також порушення Ужгородською міською радою права на житло та соціальний захист.  

повідомлення, рекламу, вакансії замовляйте в газеті Закарпатські оголошення 👍 050 222 50 50, вайбер

У зверненнях зазначено, що наразі заявниці з родинами і неповнолітніми дітьми як ВПО проживають в приміщенні багатопрофільного ліцею «Інтелект» – загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 11 Ужгородської міської ради Закарпатської області. При цьому одна з них має новонароджену дитину, повідомляє Офіс Омбудсмана України.

Громадянки скаржаться на те, що у зв’язку з ремонтом в ліцеї, усіх ВПО, які там проживали, переселили до шелтера, створеного на базі Ужгородської поліклініки № 2. При цьому лише ромським родинам відмовили в переселенні, мотивувавши відсутністю місць.

За цим фактом Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернувся до Закарпатської обласної військової адміністрації та Ужгородської міської ради щодо розгляду порушених заявницями у зверненні питань.  

Відтепер це питання перебуватиме на контролі!

Омбудсман України зауважив, що будь-яка дискримінація є неприпустимою, а порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, тягнуть за собою кримінальну відповідальність згідно зі статтею 161 Кримінального кодексу України.

ЗакарпатПост