Штраф 7 тисяч гривень: на Закарпатті до 31 грудня діє заборона на вилов пструга

З 1 вересня по 31 грудня 2023 року у водоймах в межах Закарпатської області триватиме заборона на вилов форелі у період її нересту.

повідомлення, рекламу, вакансії замовляйте в газеті Закарпатські оголошення 👍 050 222 50 50, вайбер

Про це повідомляє Державне агентство меліорації та рибного господарства України.

Основна мета заборони – забезпечити охорону та збереження у належному стані середовища існування, шляхів міграції та місць природного відтворення аборигенного виду лососевих – струмкової форелі.

За вилов пструга (інша назва цього виду форелі) під час заборони передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків.

Так, компенсація за одну особину незаконно виловленої струмкової форелі становить 7225 грн.

Нерест у неї відбувається за температури води 1 – 6 С на ділянках зі швидкою течією, де дно кам’янисте або вкрите галькою. У ході нересту самиця будує з гальки гніздо, куди відкладає ікру. Після запліднення ікри вона загортає гніздо.

Зародки розвиваються під шаром ґрунту, який промивається водою, до наступної весни. У квітні-травні з’являються мальки. За тривалий час інкубації багато ембріонів гине, саму ікру також знищують риби-плідники, харіуси та мині.

Плодючість пструга невелика. Наприклад, у самиць, маса яких приблизно 125 грамів, вона коливається від 200 до 600 ікринок.

ЗакарпатПост