Ситуацію із захворюваністю на кір та лептоспіроз в Ужгороді розглянули на комісії з питань техногенно-екологічної безпеки

Ситуація із захворюваністю на кір та лептоспіроз – на порядку денному комісії ТЕБ та НС, яка відбулася в Ужгородській міській раді під головуванням Богдана Андріїва.

Щодо кору. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, у державі зберігається ризик спалаху цієї хвороби. Тому 17 липня стартувала загальнонаціональна кампанія наздоганяючої вакцинації  для дітей, які пропустили щеплення, зокрема і в Ужгороді. Сімейні лікарі запросили 838 таких дітей щепитися, із них провакцинували 510. Вакцини від кору в місті достатньо, медики продовжують проводити роз’яснювальну роботу з батьками.

Також проведуть мобільну імунізацію ромського населення, зокрема, у місцях компактного проживання ромів в Ужгороді.

Із початком навчання збільшується імовірність розповсюдження небезпечних інфекційних хвороб серед дітей, тому до інформаційної роз’яснювальної роботи щодо важливості вакцинації залучають і вчителів.

Зазначалося, що дітям, які не отримали вакцину відповідно до Календаря профілактичних щеплень, згідно із статтею 15 Закону України «Про захист від інфекційних хвороб» не дозволено відвідувати дитячі заклади, а їх батькам рекомендовано застосовувати альтернативні форми освітнього процесу.

Щодо лептоспірозу. За останній період  зафіксоване зростання активності епідемічного процесу цього захворювання.  У серпні в Ужгороді виявлено 4 випадки лептоспірозу, усі захворілі – чоловіки від 43 до 56 років. Форми важкості клінічного перебігу – середньої важкості. Летальних випадків не зареєстровано.

Медики припускають, що двоє осіб інфікувались під час перебування  на водоймах міста та області, інші двоє – під час робіт у підвальних приміщеннях  на дачі та власній садибі, де вже провели дезінсекційні та дератизаційні заходи.

Лабораторно встановлено – збудником захворювання є польові миші та гризуни. Уперше за 20 років спостереження в Ужгороді виявлено  випадок  нового серотипу збудника  лептоспір  L. Seuro.

Міський голова Богдан Андріїв наголосив на посиленні інформаційної роз’яснювальної роботи серед батьків щодо важливості вакцинації від кору та інших інфекційних хвороб.

Щодо лептоспірозу, то у місті проведуть додаткові заходи з дератизації, які є основною профілактикою виникнення та поширення цієї хвороби, зокрема, у комунальних закладах, укриттях, місцях збору твердих побутових відходів, на ринках. Під час перевірок особливу увагу звертатимуть на дотримання благоустрою прилеглих територій всіх закладів громади, а також стихійних сміттєзвалищ тощо.

ЗакарпатПост