10 жовтня Закарпаття готується відзначити Всесвітній день психічного здоров’я

 Це ще одна нагода підкреслити важливість піклування про свій внутрішній стан, ментальне та емоційне благополуччя. Цього дня на Закарпатті, як і по всій країні, відбудуться тематичні заходи й активності.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Про відзначення свята на національному та регіональному рівні говорили на брифінгу керівниця Координаційний центр КМУ / Mental Health UA, голова ГО «Безбар’єрність» Оксана Збітнєва та регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? у Закарпатській області Таїсія Симочко.

«Тема ментального здоров’я входить у п’ятірку найпопулярніших викликів сьогодення. Однак довгий час вона була досить табуйованою та стигматизованою, навколо неї існувало багато міфів і спекуляцій. Зараз ми спростовуємо їх та доводимо, що піклуватися про свій внутрішній стан необхідно щодня кожному з нас. Про це й має нагадати Всесвітній день психічного здоров’я», – відзначила Оксана Збітнєва. За її словами, за участю амбасадорів Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» підготували мотиваційний ролик. У ньому відомі особистості діляться власними історіями та розповідають, як впоратися, коли «не ок». Також для користувачів соцмереж розробили тематичні маски, які можна буде використовувати для своїх світлин чи дописів.

«На Закарпатті теж відбудеться серія заходів, присвячених Всесвітньому дню психічного здоров’я, – підкреслила регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у Закарпатській області Таїсія Симочко. – Цього дня ми особливо хочемо акцентувати на практичних аспектах створення і розвитку послуг підтримки ментального здоров’я на різних рівнях. Для цього проведемо кілька різнопланових заходів».

Зокрема, в атріумі ОВА відбудуться дискусійні панелі щодо результатів проведеної роботи та практичних аспектів створення і розвитку психосоціальних послуг за різними секторами. До них запрошують долучитися представників територіальних громад, громадських організацій, які надають різнопланові послуги у сфері психічного здоров’я.

Як інформує Закарпатська ОВА, в обласному центрі Закарпаття планують також провести два інтерактивні вуличні івенти під назвою «Подорож до ментального здоров’я». Під час першого заходу студенти кафедри наук про здоров’я факультету здоров’я та фізичного виховання Ужгородського національного університету навчать своїх однолітків різноманітних технік самозаспокоєння й самодопомоги. У межах другого – партнерські організації, що надають послуги з психологічної підтримки в регіоні, розкажуть про ці техніки всім охочим та проведуть додаткові активності, які допомагають впоратися зі стресовими подіями.

ЗакарпатПост