Мінздоров’я готує зміни в наданні статусу інвалідності

Міністерство охорони здоров’я України має намір реформувати медико-соціальну сферу, зокрема практику надання груп інвалідності. Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко журналістам в Житомирі.

З 2025 року Міністерство охорони здоров’я планує повністю скасувати надання груп інвалідності в рамках реформи медико-соціальних експертних комісій (МСЕК).

За словами міністра, скасування «пострадянської моделі визначення інвалідності» стане основою реформи. Законопроєкт щодо реформи поки на стадії розробки. У ньому відобразиться нова методика визначення інвалідності.

“У нас зараз проблема в тому, що ми женемося за інвалідністю, тому що вона дає пільги і компенсації, а не повернення людини в економічний стан. Це пострадянська модель, від якої ми повинні відмовитися”, – вважає Ляшко.

Також передбачається, що з 2025 року в країні з’являться почнуть діяти нові підходи до експертизи та встановлення інвалідності. Буде розроблено цифрову МСЕК і створено мультидисциплінарні команди, покликані допомогти травмованим українцям проходити реабілітацію і забезпечити повернення до повноцінного способу життя.

ЗакарпатПост