На Закарпатті квітне пізньоцвіт осінній

Фахівці Ужанського національного природного парку Мирон Капраль та Василь Шеверя провели екскурсію до унікального ботанічного заказника «Пасіки» – місця зростання червонокнижного виду  рослини – пізньоцвіту осіннього.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Провідний фахівець екологічної освіти Мирон Капраль розповів про незвичайний біологічний цикл розвитку пізньоцвіту осіннього, про цю рослину науковці говорять «квітка не така як всі». Було пояснено, чому цю рослину не можна чіпати, так-як  отруйні всі частини рослини, про значення та застосування в медицині.

Зривати ці квіти заборонено, бо пізньоцвіт осінній – отруйна рослина. Багато людей можуть прийняти цю квітку за шафран, але науковці наголошують – це різні рослини.

Пізньоцвіт осінній – це багаторічна трав’яниста рослина з родини лілійних (Liliaceae). Підземна частина – бульбоцибулина, від якої восени розвиваються блідо-рожеві квітки, навесні з’являються зелені широколанцетні листки і плоди. Бульбоцибулина дворічна, сидить досить глибоко в ґрунті. Квітки великі – рожево-лілові, рідко білі. Плід – коробочка. Цвіте у вересні-жовтні. Вся рослина отруйна.

ЗакарпатПост