Олександру Житару – 21 рік, і у нього є дві улюблені справи – складання віршів і проведення балістичних розрахунків

Жагу до поезії Олександр відчув у юнацтві, а керувати вогнем артилерії навчився у Національної академії Сухопутних військ ЗСУ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Зараз він – офіцер-артилеріст 21-ої окремої механізованої бригади Збройних Сил України.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

“Військову професію я обрав після дев’ятого класу, коли поступив до Прикарпатського військово-спортивного ліцею, — розповідає офіцер. — По закінченню поступив до академії на факультет ракетних військ і артилерії. Саме там я відчув всю сувору математичну красу артилерійської науки, яку я вважаю справжнім мистецтвом”.

Як повідомляється на сторінці Сухопутні війська ЗС України, артилерія стала для Олександра військовою професією, а завдяки своєму літературному хобі з’явився позивний “Поет”. У розмові відчувається, що він закоханий у свою справу — може годинами розповідати, як користуватися артилерійською бусоллю, як впливає зношення стволів на кут вертикального наведення і для чого у гаубиці передбачено роздільне заряджання.

Але бойова робота старшого офіцера на батареї САУ передбачає не лише розмови. “В сучасній війні артилерія я головною ударною силою. Від того, наскільки фахово я працюю, залежить не лише виконання бойового завдання, але й успіх усіх військ в нашому секторі. І мені дуже подобається бачити успішні результати моєї роботи і моїх розрахунків”.

Олександр особливо пишається одним зі своїх епізодів, коли одним влучним пострілом йому вдалося уразити одразу дві одиниці бронетехніки ворога.

Командування бригади високо цінує таланти молодого офіцера. Нещодавно він був призначений на нову посаду. Тепер Олександр — командир артилерійської батареї, в його підпорядкуванні декілька гаубиць. Солдати та сержанти дуже схвально відгукуються про свого командира: кажуть, турбота про підлеглих — один з його пріоритетів.

А нещодавно лейтенант з позивним “Поет” отримав несподіваний подарунок. Волонтери зі шведської організації Blågula Styrkorna (“Синьо-жовті сили”) прочитали розповідь про Поета на сторінці бригади і вирішили зробити йому подарунок — пікап підвищеної прохідності. Члени організації зібрали кошти, привезли машину зі Швеції і вручили її Олександру разом зі шведським прапором з автографами усіх, хто долучився до цього збору.

ЗакарпатПост