Дні посту – це час виявлення милосердя, примирення з усіма, прощення, – єпископ Варсонофій

Із 1 вересня Православна церква України та УГКЦ перейшли на новий юліанський церковний календар. Як результат церковної реформи – змінилася дата святкування Різдва, а отже, і дати початку та закінчення Різдвяного посту. Раніше піст розпочинався 26 листопада. Зараз, із 15 листопада піст триватиме 40 днів – до 24 грудня.

Читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост

Згідно церковного уставу піст є строгим, але зважаючи на нинішні воєнні умови, в яких перебуває наша держава, варто об’єктивно визначати міру утримання у їжі. Якщо є можливість дотримуватись усіх правил посту, то потрібно нею скористатись, якщо ж такої можливості немає – краще приділити більше уваги духовній стороні посту, стараючись більше молитись, сповідатись і причащатись святих Христових Таїн.

У перший день посту Єпископ Ужгородський і Закарпатський ПЦУ Варсонофій звернувся до вірян.

«Дорогі читачі, шановні священники та миряни! Сьогодні розпочався Різдвяний піст, який триватиме до 24 грудня. В цей час згідно традицій Православної Церкви та церковного Уставу християни обмежують себе в їжі, а також намагаються уникати в своєму житті того, що віддаляє людину від Бога, для того, щоб духовно приготуватися до зустрічі великого свята Різдва Христового, значення якого не можна переоцінити. Тому говіння готує нас до нього, дає можливість обміркувати все, що сталося за рік, прийняти складні рішення і стати старше духовно. Дні посту – це час виявлення милосердя, примирення з усіма, прощення. У мирі серця, молитві й пості людина осягає найвищий сенс життя, торкається серцем Царства Божого.

Дорогі брати та сестри у Христі! Давайте пройдемо разом цей шлях говіння  і очистимо душу від негативу. Я від душі бажаю всім щирої віри у все добре і гарне, великої надії на мир і благодать, чистої любові до Бога, до сім’ї, до наших захисників та до всіх людей доброї волі. Нехай ці дні зітруть усе погане зі сторінок нашого життя, нехай тіло стане міцнішим, організм здоровішим, а душа чистішою і радіснішою», – йдеться у дописі єпископа Ужгородського і Закарпатського.

ЗакарпатПост