25 листопада – День пам’яті жертв Голодоморів в Україні

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років. Внаслідок спеціально організованого радянською владою геноциду в Україні загинуло понад 10 мільйонів осіб.

Читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост

У 2023-му році День пам’яті жертв голодоморів припадає на 25 листопада.

Голодомор, не був результатом неврожаю, а це було цілеспрямоване знищення українського народу. Бо у 1933 році був дуже великий урожай. Хліба вродило багато, а в Україні зробили голод.

Другий рік вшанування пам’яті жертв сталінського режиму відбувається під час повномасштабної війни росії проти України. Знову проти українців росіяни застосовують геноцидні практики. Адже росія в цій війні переслідує ту саму мету, що й під час Голодоморів – знищити українську ідентичність і націю. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

Кількість жертв Голодомору 1932–1933 років, за різними оцінками, коливається від 3 до 7 мільйонів осіб. Деякі дослідники називають й більші цифри. А все тому, що в Радянському Союзі намагалися будь-що приховати правду про геноцид українського народу, пише cerkva.info

Офіційно Голодомор 1932-1933 років був визнаний геноцидом українського народу Верховною Радою України 2006 року.

О 16.00 год. оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція «Запали свічку», в рамках якої всі охочі несуть свічки до пам’ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні.

ЗакарпатПост