На Закарпатті всі політсили Верховної Ради уклали угоду – вибори після війни

За участю керівництва Верховної Ради України вдев’яте відбулася зустріч у форматі «Діалогу Жана Моне».

Купуйте-ТОП-100-Впливові-люди-Закарпаття в кіосках преси та за телефоном 050 888 50 50

10-12 листопада вдев’яте із жовтня 2016 року та втретє за період роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання керівництво Верховної Ради України, голови та делеговані представники депутатських фракцій і груп Верховної Ради України дев’ятого скликання провели зустріч у форматі «Діалогів Жана Моне» задля миру та демократії.

Зустріч проходила у санаторному комплексі “Воєводино” на Закарпатті.

Це була друга особиста зустріч після початку неспровокованої повномасштабної військової агресії з боку російської федерації, яка відбулася проти України, повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

«Це важливий формат. Те, за яких надзвичайних умов він відбувся, демонструє нашу стійку та рішучу позицію працювати разом, шукати консенсуси та зміцнювати єдність демократичних сил в Україні», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час зустрічі у форматі «Діалогу Жана Моне».

Водночас він зауважив, що Україна усвідомлює, що шлях до Європейського союзу та Організації Північноатлантичного договору має базуватися на таких аспектах як політичний консенсус та суспільна підтримка. «Водночас важливий складник — посилення інституційної спроможності. Розглянули практичні кроки для досягнення всіх цілей», — додав він.

Окрім того, говорячи про парламентську дипломатію, Олександр Корнієнко зазначив, що обмін досвідом між державами дозволяє ознайомитися з різними практиками та сприяє кращому розумінню питань порядку денного.

Перший віцеспікер висловив вдячність учасникам за спільну роботу, а також наголосив, що всі здобуті результати є корисними як для Парламенту України цього скликання, так й українського парламентаризму загалом.

«Дуже надихаюче було спостерігати досягнення широкого спектра консенсусу під час Дев’ятого Діалогу Жана Моне, що відбувся в Україні цими вихідними. Це особливо актуально у контексті ряду стратегічних консенсусних рішень, узгоджених кожною фракцією (групою) та присутніми народними депутатами України щодо рішучості якнайбільше об’єднаніше працювати над реалізацією цілей євроатлантичної політики України. Я також дуже задоволений, що фракції домовилися про принципи проведення майбутніх вільних та чесних національних парламентських і президентських виборів після закінчення війни та воєнного стану» [переклад цитати], — наголосив, зі свого боку, колишній Президент Європейського парламенту (1989-2004 рр.) Пет Кокс.

За результатами, учасники підписали висновки, прийняті під час дев’ятого «Діалогу Жана Моне», якими привітали позитивний й об’єктивний звіт Європейської комісії щодо прагнень України у процесі набуття членства в ЄС та висловили вдячність за визнання багатьох зусиль, яких Україна вже доклала, щоби відповідати критеріям членства в Європейському Союзі, а також визнали постійно зростаючу актуальність парламентської дипломатії для реалізації прагнень України щодо набуття членства в ЄС та входження України до НАТО і, зокрема, для реалізації Верховною Радою Україною покладених на неї функцій.

Довідково. Мета Діалогів Жана Моне та процесу медіації — зробити внесок у розвиток політичного діалогу та консенсусу між політичними партіями.

Захід організовано за участю Європейського парламенту, Агентства США з Міжнародного Розвитку в Україні (USAID) та Національного Демократичного Інституту (NDI).

ЗакарпатПост