2023 рік став найспекотнішим за всю історію спостережень

Організація Об’єднаних Націй оголосила 2023 рік найспекотнішим за всю історію людства.

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради ✔️повідомлення, оголошення, вакансії, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, повідомляє УП. Життя з посиланням на Bloomberg.

“Рекордне глобальне потепління має змусити здригнутися світових лідерів і спонукати їх до дій. Ми переживаємо кліматичний колапс у реальному часі, і його вплив є руйнівним”, – зазначив він.

У попередньому звіті Всесвітньої метеорологічної організації про глобальний клімат за 2023 рік йдеться, що середні глобальні температури за перші 10 місяців цього року приблизно на 1,4°C перевищували середній показник 1850-1900 років, який ще називають доіндустріальним.

“На підставі цього ми можемо впевнено оголосити цей рік найспекотнішим за всю історію спостережень навіть за місяць до його завершення”, – йдеться у повідомленні.

2023-й також став роком кліматичних катастроф у всьому світі. За словами Гутерреша, цього року велика кількість людей по всьому світу постраждала від пожеж, повеней і високих температур.

Найбільш руйнівним він називає викликаний зміною клімату шторм “Даніель”, що спричинив сильні повені в Греції, Болгарії та Туреччині, а потім навис над Середземним морем і знову заполонив північний схід Лівії.

“Сьогоднішній звіт показує, що у нас серйозні проблеми”, – додав він.

Викиди парникових газів, які спричиняють потепління на планеті, продовжили зростати у 2023 році після досягнення історичного максимуму минулого року, йдеться у звіті агентства ООН. Це сприяло рекордно високим місячним температурам на суші з липня до вересня, а в океанах – з квітня по вересень.

Зростаюча спека погіршує екстремальні погодні умови, які, своєю чергою, спричиняють смертність і продовольчу небезпеку, а також призводять до переміщення мільйонів людей, наголошується у доповіді агентства ООН.

“Океани, які покривають близько 70% поверхні планети, поглинули близько 90% тепла, що утримується у викидах парникових газів з 1971 року. Це сповільнило швидкість потепління в атмосфері, але також призвело до підвищення температури океану і рівня моря, а також танення льоду на суші та в морях”, – зазначено у звіті.

ЗакарпатПост