Словацькі перевізники обдумують подальші дії щодо блокади кордону з Україною

Голова Союзу словацьких перевізників Станіслав Скала заявив, що блокада на пункті пропуску “Вишнє Нємецьке – Ужгород” була перервана через занепокоєння щодо безпеки та доступу екстрених служб після того, як деякі далекобійники, які чекали в черзі, що розтягнулася на десятки кілометрів, погрожували перекрити дороги далеко від прикордонного переходу, що перекриє доступ до місцевих сіл на цьому шляху.

повідомлення, рекламу, вакансії, втрати замовляйте в газетах Закарпатські оголошення та Робота Гроші 👍 050 222 50 50, вайбер

Про це Станіслав Скала сказав у коментарі агентству Reuters, передає “Еспресо.Захід“.

“Поки ми перервали (блокаду – Ред.), у колоні деякі українські вантажівки почали перекривати дорогу”, – сказав Скала.

За його словами, перерва також була призначена для того, щоб дорога, якою тягнеться низка вантажівок на багато кілометрів, могла звільнитися.

Словацькі перевізники приєдналися до польських колег у блокуванні деяких пунктів перетину кордону з Україною, вимагаючи відновлення дозвільної системи, яка обмежувала кількість дешевших українських аналогів, які могли працювати в ЄС.

Вони скаржаться, що українські автоперевізники пропонують нижчі ціни на свої послуги, а також перевозять вантажі всередині Євросоюзу, а не тільки між блоком і Україною.

Пізніше UNAS опублікувала відкритого листа, у якому закликала прем’єр-міністра Словаччини не виконувати угоду з ЄС про автомобільні перевезення на користь України. У Союзі зазначили, що цей документ звільнив від відповідальності українські транспортні компанії при виході на транспортний ринок ЄС щодо дозволу на транспортування.

“Закликаємо прем’єр-міністра Словацької Республіки рішуче протестувати проти цієї диктатури з боку ЄС. Заступитися за словацьких перевізників, бо проблема руху – це проблема всього ЄС, а захист словацького транспортного ринку має бути пріоритетним для словацького уряду. Водночас ми закликаємо його відмовитися від контракту на перевезення вантажів, тому що лише відмова може мати захисний вплив на транспортний ринок Словаччини та десятки тисяч робочих місць у транспорті та логістиці у Словаччині”, – йдеться у листі.

Нагадаємо, вранці 5 грудня стало відомо, що українсько-словацький кордон розблокували для руху вантажівок. Його словацькі перевізники почали блокувати 1 грудня.

ЗакарпатПост