Словаччина готова підтримати відкриття європереговорів з Україною – глава МЗС

Офіційна Братислава готова підтримати рішення відкрити з Україною переговори про вступ до Євросоюзу на грудневому саміті.

передплати газету Поради Здоров’я на пошті 💛 індекс 89266 💙 реклама в газеті 050 888 50 50 Ціну знижено!

Джерело: “Європейська правда” з посиланням на пресслужбу МЗС Словаччини, яка цитує міністра Юрая Бланара

Пряма мова Бланара: “Оцінивши реформаторські зусилля у Києві, ми готові підтримати відкриття переговорів про вступ, про що буде йтися на майбутньому засіданні Євроради. Втім, попереду у нашого східного сусіда  ще довгий і тернистий шлях, усі необхідні заходи потрібно не лише схвалити, але й втілити у життя та стежити за їхнім дотриманням”.

Деталі: Паралельно очільник МЗС Словаччини наголосив на необхідності “більше фокусуватися на пошуку рішень для мирного врегулювання”.

Міністр також повторив позицію нового уряду у Братиславі про те, що Словаччина не планує надавати Україні військову допомогу.

“Водночас, ми продовжимо надавати Україні гуманітарну підтримку, зокрема у питанні розмінування та підготовки енергетичної інфраструктури до зими, і в цьому вже були конкретні кроки”, – сказав Бланар.

На саміті лідерів 14-15 грудня мають розглянути питання про відкриття переговорів про вступ з Україною. Проти відкриття переговорів категорично виступає Угорщина, а позиція Словаччини досі залишалася невизначеною.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто після зустрічі з українським колегою Дмитром Кулебою заявив, що не змінив думки щодо рішень про Україну на саміті ЄС.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прогнозує, що дискусія про відкриття чи невідкриття переговорів з Україною буде тривати буквально “до останньої хвилини” саміту.

ЗакарпатПост