Псилоцибін, який є у галюциногенних грибах, може допомогти у лікуванні депресії

Науковці виявили, що лікування псилоцибіном (речовиною, яка є у галюциногенних грибах) у поєднанні з психотерапією зменшує депресивні симптоми у дорослих пацієнтів, які мають онкозахворювання та глибоку депресію.

передплати газету ПОРАДИ на своїй пошті 💛 індекс 91145 💙 замовляй рекламу в газету 050 888 50 50

Про це свідчать результати клінічного дослідження ІІ фази, але це ще не остаточні висновки, адже попереду ще кілька етапів випробувань, повідомляє УП. Життя з посиланням на MedicalXpress.

Псилоцибін – це галюциногенна хімічна речовина, що міститься в деяких грибах роду Psilocybe. У народі їх можуть називати “чарівні гриби”.

Учасники дослідження, які отримували псилоцибін, відчули послаблення депресивних симптомів та позитивно оцінили психотерапію.

“Я був онкологом протягом багатьох років і відчував розчарування від того, що не міг забезпечити терапію, яка лікує всю людину, а не тільки пухлину. Це було невелике відкрите дослідження, і необхідно провести більше досліджень, але потенціал великий, і це може допомогти мільйонам пацієнтів з раком, які також борються з важким впливом хвороби на психіку”, – сказав провідний автор дослідження Маніш Агравал, доктор медичних наук з Sunstone Therapies.

Дослідження проводила клініка Sunstone Therapies у Роквіллі, штат Меріленд, а результати опублікували у журналі Cancer.

У другій фазі випробувань взяли участь 30 дорослих з онкологічними захворюваннями та глибокою депресією. Кожен учасник отримав одноразову дозу синтезованого псилоцибіну (25 мг), індивідуальну сесію з психотерапевтом та групову терапію.

До лікування учасники дослідження страждали на депресію від помірного до важкого ступеня. Після восьми тижнів лікування рівень депресії знизився в середньому на 19,1 бала. Крім того, у 80% учасників спостерігалася стійка відповідь на лікування, а у 50% – повна ремісія депресивних симптомів через один тиждень, яка зберігалася протягом восьми тижнів.

Учасники зазвичай повідомляли про легкі побічні ефекти, зокрема нудоту та головний біль. Загалом вони описали позитивний досвід та зазначили, що участь у групових сесіях зменшила їхні страхи та підвищила відчуття готовності до терапії. Пацієнти відчували, що зв’язок з групою “поглиблював і збагачував” їхній досвід.

Дослідники кажуть, що псилоцибін може викликати зміни в настрої, пізнанні та сприйнятті людини, зв’язуючись зі специфічним підтипом серотонінових рецепторів у мозку.

Наразі у США псилоцибін класифікується як наркотик списку I – він не має загальноприйнятого медичного застосування та високого потенціалу зловживання.

Також він не схвалений Управлінням з контролю за продуктами та ліками США (FDA) для клінічного використання.

Однак численні рандомізовані дослідження продемонстрували потенційну ефективність психотерапії у поєднанні з псилоцибіном для лікування депресивного розладу.

Також тривають дослідження щодо застосування псилоцибіну для лікування тривожного розладу і посттравматичного стресового розладу.

Нагадаємо, II фаза клінічних досліджень – це перший досвід застосування препарату у пацієнтів, для яких дослідники його розробили.  Потім обов’язково проводиться ІІІ фаза, необхідна для підтвердження ефективності й безпеки лікарського засобу, перш ніж будь-який препарат може отримати ліцензування. Під час IV фази вчені також зможуть отримати більш докладну інформацію про застосування препарату – інколи вона проводиться вже після ліцензування.

ЗакарпатПост