Ужгородці закликають до прозорості та відкритості навколо землі та виділення житла для військових

В Ужгородському прес-клубі відбулася пресконференція, головною темою якої стала теми забудови в Ужгороді, забезпечення житлом військових у громадах Закарпаття та маніпуляції, які відбуваються під приводом «забезпечення житла для військових».

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Зокрема, в Ужгороді, де громада фіксує факти відчуження земельних ділянок для будівництва багатоквартирних комплексів, але в документах не йдеться про житло для військових. Про це на пресконференції розповіли мешканці одного з кварталів Ужгорода та адвокатка.

Наталія Майстренко, адвокатка, що представляє ряд позивачів у справах що стосуються земельних ділянок у центрі Ужгорода, зміни їх цільових призначень з подальшою забудовою розповіла про одну з таких ділянок, по якій у судах перебуває 4 справи. Зокрема, йдеться про забудову території, що обмежена вулицями Великокам’яною, Акацій, Симона Петлюри, Угорською та Кримською, навколо якої виник спір із мешканцями цієї та суміжних вулиць, забудованих виключно будинками садибного типу, з нормативною грошовою оцінкою понад 10 млн.грн. і яку оцінено в 236 тис. грн.

«Ця територія за генпланом є територією садибної житлової забудови, проте детальним планом територій було змінено функціональне призначення території без належного громадського обговорення. Це призвело до того, що територію близько 2 га було поділено,  частину якої Закарпатська ОВА передала під забудову через ряд актів та правочинів приватному забудовнику, – повідомила Наталія Майстренко, – Коли ми звернулися, отримали інформацію, ніби вказані багатоквартирні житлові будинки будуються для військових. Проте отримані за нашими запитами рішення, розпорядження, акти а також договір, на підстав якої приватний забудовник отримав право на забудову цієї земельної ділянки, не відповідають таким заявам. Жодним словом не йде мова про будівництво житла до військових». За словами адвокати, крім того, землю реалізували за заниженою вартістю.

«Вказана земельна ділянка була реалізована за 510 тис. грн., коли її реальна ринкова вартість сягає 1 млн. доларів», – додала Наталія Майстренко. – Ми підтримуємо наших військових і за те, щоб значна частина житла була передана їм. Але, по-перше, не можна маніпулювати інтересами військових з розрахунку, що порушуються вимоги містобудівного та земельного законодавства, права інших прав мешканців.  Тому ми пропонуємо ОВА і в порядку мирової усунути всі порушення,  реалізувати цю земельну ділянку на відкритому аукціоні із забезпеченням права кожного інвестора придбати її за ринковими цінами. І спрямувати виручені кошти на придбання житла для військових». 

За словами адвокати, мешканці району, який планують забудувати багатоквартирними будинками, за те, щоб значну частину ділянок передати військовим, дотримуючись вимог генплану, де вказана територія призначена для присадибної забудови. Також мешканці запевняють, що підключення до комунікацій, які вони прокладали за власні кошти, для військових забезпечать безкоштовно.

Крістіна Надрага, представниця мешканців кварталу зазначила, що район, насамперед, не розрахований на будівництво багатоповерхівок, знаходить на горі, де згідно з генпланом все, включно з комунікаціями, розраховано на приватну забудову. І ніхто, за її словами, не досліджував, чи можна розміщувати там конструкції на багато поверхів, розраховані на кілька сотень мешканців. знаходиться в районі  «Для будівництва таких масштабів у міст можна обрати мікрорайон, який відповідає вимогам зведення багатоповерхівок, – каже Крістіна Надрага. – Цю територію, яку планують забудувати, можна розділити на багато ділянок». 

 Адвокатка зазначила, що наразі по цій ділянці у судах перебуває 4 справи. Але це не єдина територія у місті, яка викликає підозри у маніпуляціях землею. «У списку щонайменше 5 таких земельних ділянок, я не згадую Середнянську,  де підприємство судиться з державою по скасуванню таких розпоряджень. Це не одна земельна ділянка, яку через ДП «Добробут» реалізують приватним забудовникам, – зауважила Наталія Майстренко. – Вартість 1 м.кв. у кожному з мікрорайонів відомий. Ми вважаємо, що органи місцевої влади мають відповідати за раціональний розподіл земельних ділянок, щоб не приватний забудовник отримував надприбутки». За її словами, у порівнянні до кількості житла, яке будується в Ужгороді, за 2022-23 роки в місті виділено тільки 2 квартири військовослужбовцям.

«Ми зробили пропозиції денонсувати договір суперфіцію (що стосується території, обмеженої вулицями Великокам’яною, Акацій, Симона Петлюри, Угорською та Кримською), розподілити на ділянки, які можна, або придбати житло або роздати військовим, – резюмувала Наталія Майстренко.

ЗакарпатПост