За юліанським календарем сьогодні свято Хрещення Господнього

«Глас Господній над водами лунає, промовляючи: прийдіть і прийміть усі Духа премудрості…».

Читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост

Богоявлення – це тридення. Його, як і на Різдво, розпочинає пісна кутя на Святвечір; далі – день самого Водохреща, або Йордан, і наступний день – Іоанна Хрестителя. На це свято згадується і прославляється Євангельська подія – хрещення Ісуса Христа у річці Йордан святим Іоанном Хрестителем.

Свято Хрещення Господнього – одне із найдавніших свят християнської Церкви. Його встановлення відноситься ще до часів апостолів. Стародавня назва свята – «Єпіфанія» – явище, або «Теофанія» – Богоявлення.

Хрещення для християн є те саме, що обрізання для юдеїв. Через обрізання юдеї належали до богообраного народу. Але могли обрізуватися не тільки юдеї, а й люди інших націй. Якщо вони обрізувалися, то вони належали до релігії істинної, не кланялися ідолам і ложним богам. Так само і хрещення. Хрещення свідчить про те, що ця людина належить до Христа, до християн.

Усі чотири Євангелія свідчать про це.

«І сталося тими днями, прийшов Ісус з Назарету Галілейського, і від Івана в Йордані. І коли виходив із води, то побачив Іван небо і Духа, як голуба, що сходив на Нього. І голос із небес: «Ти – Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав» (Мк. 1, 9-11).

Слово «хрещаю», «хрещу» в перекладі з грецької означає «занурюю у воду». Не можна зрозуміти сенсу і важливості хрещення, не з’ясувавши найперш символічного і реального значення води у Старому Завіті. Вода – початок життя. Саме з води, заплідненої животворящим Духом, відбудуться всі живі істоти. Де немає води – там пустеля. Але вода ж може і руйнувати, і знищувати: як водою великого потопу Бог залив тяжкі, жахливі й невиправні гріхи і зруйнував запекле і неймовірно зухвале зло й насильство людське.

На згадку того, що Спаситель Своїм Хрещенням освятив воду, є водосвяття; напередодні свята вода освячується в храмах, у саме ж свято Богоявлення – в ріках або інших джерелах, де беруть воду. Хресним ходом на Йордан називається хід для освячення природних водойм.

В день Богоявлення Господнього, 19 січня керуючий Мукачівської єпархії, Високопреосвященніший Феодор, митрополит Мукачівський і Ужгородський звершить чин освячення Богоявленської води (Велика Агіасма) в Ужгороді та Мукачеві.

УЖГОРОД. Чин освячення води на річці Уж в м. Ужгород (Набережна, біля Свято-Покровського храму) буде розпочинатися о 11.15 за к.ч.

МУКАЧЕВО. Чин Великого освячення води на річці Латориця в м. Мукачево (Набережна, біля ресторанного комплексу «Гавань») розпочнеться о 13.00 за к.ч.

6 січня за новоюліанським календарем, більшість православних церков вже святкували Хрещення Господнє або Богоявлення.

ЗакарпатПост