Клонована макака відсвяткувала другий день народження

Перша у світі клонована резус-макака на ім’я РеТро відсвяткувала другий день народження. Така тривалість життя є безпрецедентною для клонів цього виду.

повідомлення, рекламу, вакансії, втрати замовляйте в газетах Закарпатські оголошення та Робота Гроші ✅ 050 222 50 50, вайбер ℹ️ комплексне розміщення реклами: групи, сторінки, сторіси, газети, сайт

Для того, щоб вивести цей вид, команда вчених Китайської академії наук (CAS) змінила метод клонування, використавши технологію заміни клітин, пише УП. Життя з посиланням на Science Alert.

Дослідники вже навчились клонувати різні види ссавців. Традиційним методом вдалось клонувати овечку Доллі, собак, свиней і рогату худобу. Однак з виведенням приматів дещо складніше. При клонуванні мавп виявили, що традиційний метод екстракорпорального запліднення не підходить. При його застосуванні велика кількість ембріонів гинули на 60-день вагітності.

Щоб зрозуміти, в чому проблема, китайські вчені проаналізували ембріони резус-макак і виявили проблеми з соматичними клітинами та дефекти плаценти. Тому науковці “втрутились” у роботу генів і спробували замінити хвору плаценту на здорову та трофобласт (зовнішні клітини кількаденного ембріона).

І хоч таким методом поки вдалося вивести лише одну мавпу, науковці кажуть, що це вже великий успіх. З усіх 11 ембріонів, які вони перенесли в утробу самок, тільки один народився живим.

“Ця стратегія підвищує шанси вирішення проблем, пов’язаних саме з трофектодермою, яка відіграє вирішальну роль у ранньому ембріональному розвитку та імплантації”, – стверджує команда вчених.

Науковці кажуть, що в майбутньому метод можуть застосовувати у екстракорпоральному заплідненні. Якщо людський ембріон матиме аномалії розвитку на клітинному рівні, така методика допоможе зберегти вагітність.

Однак дослідники особливо наголошують на тому, що  це вимагатиме набагато більше зусиль, і це неминуче призведе до смерті більшої кількості тварин.

Нагадаємо, раніше в Китаї клонували арктичного вовка. Його виносив собака породи бігль.

ЗакарпатПост