В Ужгороді відкрили меморіальні дошки в пам’ять полеглих бійців Тараса Гайдука, Андрія Потічного та Івана Гутая

Командир бойової машини реактивного артилерійського дивізіону, молодший сержант Тарас Гайдук загинув 6 березня 2022 року біля Оріхова (Запорізька область). Йому був 31 рік.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Тараса по праву вважали одним із найкращих гідів на Закарпатті, чудовим істориком, котрий знав історію всіх вулиць та куточків Ужгорода, інших закарпатських міст, вів популярний туристичний блог «Віртуальний гід» у Ютубі. А ще паралельно очолював громадську організацію «Закарпатська громада», працював над перейменуванням вулиць, повідомляє 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада.

У 2017 році Тарас підписав контракт зі 128 ОГШБр і відслужив три роки, в тому числі в зоні бойових дій. У березні 2019р. отримав нагороду – нагрудний знак 128 ОГШБр «Срібний едельвейс».

На момент повномасштабного вторгнення він перебував у резерві, однак у перший же день війни приїхав у бригаду, щоб захищати свою країну. Підрозділ Тараса Гайдука зупиняв ворога на Запорізькому напрямку, тоді російські колони сунули на Київ і мали чисельну перевагу в 7 – 10 разів. Однак бійці бригади на це не зважали, вони виконували бойові завдання – знищували загарбників. У боротьбі за свободу України Тарас заплатив найвищу ціну – віддав власне життя. Він загинув внаслідок ворожого артилерійського обстрілу.

Указом Президента України Тарас Гайдук нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно. Згодом Ужгородська міська рада прийняла рішення присвоїти полеглому герою звання «Почесний громадянин міста Ужгород». І ось зараз на фасаді Ужгородського ліцею №15, де вчився Тарас, встановлено його іменну меморіальну дошку.

Як сказала на церемонії мама Тараса Анна Гайдук-Коперльос, «рана в серці ніколи не загоїться, нам із цим жити все життя. Ми Тараса ніколи не забудемо. І не забудемо всіх Героїв, які полягли…»

На фасаді Ужгородського ліцею №15 встановили ще дві меморіальні дошки колишнім учням, а з початку повномасштабної війни бійцям, що пожертвували заради України своїми життями, – 26-річному лейтенанту поліції Андрію Потічному, котрий загинув у вересні 2023 року, та 32-річному військовослужбовцю 68 окремого батальйону територіальної оборони Закарпаття Івану Гутаю, котрий загинув у травні 2023 року.

ЗакарпатПост