Яким нам запам’ятався один з найколоритніших діячів української політики, генерал Геннадій Москаль

Помер відомий український політик, колишній керівник Закарпатської і Луганської облдержадміністрацій генерал Геннадій Москаль.

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради ✔️повідомлення, оголошення, вакансії, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

Про це повідомив у соцмережі депутат Микола Княжицький. «Після важкої хвороби помер Геннадій Москаль. Вічна памʼять. Співчуття родині. Він займав багато державних посад, був справжнім патріотом і людиною талановитою», – написав він.

Інформацію про смерть також підтвердив експрем’єр Яценюк. «Пам’ятаю його ще зі своїх студентських часів, коли Геннадій Геннадійович викладав у нас на курсі. Інтелектуал, світла людина, щиро закохана в Україну. «Головний Москаль України», – любив жартувати Геннадій Геннадійович, який на своєму життєвому шляху ніколи не зраджував патріотичних поглядів і державних інтересів України», – написав він у фейсбуці.

Політику було 73 роки. За даними близьких Геннадія Москаля, з якими спілкувалась ВВС Україна, у нього була онкологічна хвороба. На лікування він виїздив за кордон, але постійно жив і працював в Україні.

Геннадій Москаль став відомим міліцейським генералом за часів президента Кучми, коли очолив боротьбу з бандитизмом у Криму, а потім був близьким соратником президентів Віктора Ющенка та Петра Порошенка і критиком Володимира Зеленського.

Він також запам’ятався різкими висловлюваннями на адресу тих, кого вважав причетним до злочинності.

Москаль з 1973 року працював на різних посадах у міліції на Буковині, очолював кримінальну міліцію у Чернівецькій області та міліцію на Закарпатті у 1990-х, але став відомим на всю країну завдяки боротьбі проти злочинних угруповань в Криму у 1997-2000 роках – тоді він очолював міліцію півострова і одночасно був заступником міністра внутрішніх справ.

«Саме йому вдалося розгромити місцеві страшні та всесильні кримінальні угруповання «Сейлем» і «Башмаки» та декриміналізувати кримську владу. Це була жорстока і страшна боротьба. І в історії Криму це залишиться однією з дуже важливих сторінок», – згадує у фейсбуці кримський журналіст, головний редактор Black Sea News Андрій Клименко.

На думку Клименка, Москаль не довіряв в Криму нікому, тому йому й вдалося покінчити з кримським бандитизмом.

У 2001 році президент Кучма вперше призначив Москаля очільником Закарпатської облдержадміністрації.

Згодом він став соратником Віктора Ющенка і за його президентства обіймав посади заступника міністра внутрішніх справ (2005 рік), керівника Луганської облдержадміністрації (2005-2006), представника президента в Криму (2006-2007), заступника голови СБУ (2007).

«Він прожив яскраве життя. Профі. Оригінал. Українець. Я знав його з 2005, коли він сильно допоміг відновити роботу карного розшуку та й взагалі, зрозуміти виклики системи. Саме він дав мені головну пораду: Гоніть цих паркетних генералів до беніної мами, беріть капітанів і майорів. І тільки з Карного розшуку», – згадує у фейсбуці Юрій Луценко, який у 2005-2006 роках був міністром внутрішніх справ.

З 2007 по 2014 роки був депутатом у Раді від «Нашої України» і «Батьківщини».

У 2014 році Москаля виключили з «Батьківщини», до керівництва якої повернулася Юлія Тимошенко. Натомість Москаль, який мав дружні зв’язки з Юрієм Луценком і Петром Порошенком, повернувся у держуправління. Він очолив Луганську облдержадміністрацію під час війни, у вересні 2014 року.

Тоді своє призначення Москаль прокоментував у жартівливому стилі. «Тепер ніхто не скаже, що на схід України Київ призначає керувати «бендерівців». Навпаки – самих лише Москалів», – написав він у себе на сторінці у фейсбуці.

«Він любив екстрім, вмів послати… Але день і ніч працював для людей. Паливо, американський пологовий центр, підручники для шкіл, фортифікації, вода та хліб по прифронтових селах. За це його поважали і вороги», – згадує Юрій Луценко.

Після заворушень у Мукачеві у липні 2015 року Порошенко призначив його очільником Закарпатської облдержадміністрації. Після другого туру президентських виборів у 2019 році Москаль пішов у відставку.

Порошенка Москаль підтримував і після того, як той програв на виборах, хоча і вийшов з партії «Європейська солідарність».

Водночас він неодноразово критикував президента Зеленського і навіть казав, що спалив свої речі зеленого кольору.

Зокрема, Москаль критикував те, кого партія «Слуга народу» відправила до парламенту. «Якби не його прізвище, тих людей абсолютно у парламенті не було б. Це однозначно», – сказав він Радіо Свобода у 2019 році.

У 2021 році в інтерв’ю Главком він вказував на знецінення посади очільника облдержадміністрації.

«Нинішня влада працює на публіку – все має робитись задля іміджу президента та ріст його рейтингу. Ви помітили, що Зеленський вже не представляє особисто губернаторів в областях? Він просто видає новому голові ОДА посвідчення, той сідає на потяг і дує в область. Як такого призначенця буде сприймати місцевий політикум?»

У 2019-2021 роках Москаль часто виступав в прямому ефірі на телеканалах, критикував кадрову політику в МВС та на Закарпатті, звинувачував Зеленського та його оточення в завищенні президентських рейтингів і спробах переслідувати Порошенка.

Проте після повномасштабного вторгнення росіян Москаль майже припинив публічну діяльність.

Геннадій Москаль також запам’ятався різкими, з вживанням ненормативної лексики та суржику, висловлюваннями на адресу своїх опонентів та людей, яких вважав причетними до злочинної діяльності.

У квітні 2014 року він різко розкритикував депутатку Партії регіонів Олену Бондаренко. «Цей спектакль не для слабонервных. Очередна від Януковича партія. Той звідти …(нісенітницю. – Ред.) говорить, ця звідси. Ваш «Партія регіонів» вже … (дістала. – Ред.) всіх, а ви хочете нас тоже. Не получится. До побачення, приходьте ще, щоб не останній раз ми вас бачили. Можете чоловіку устраівать такі сцени, а не мені», – сказав він.

На посаді очільника Луганської облдержадміністрації Москаль запам’ятався суперечками з представниками місцевої влади. «Не сотвори собі кумира – написано в Біблії. Створили? Ось помилуйтеся наслідками. «Партія регіонів» підпалила Донбас і ось ці ваші …, даруйте, втекли першими з районної ради, де вони є?»

У травні 2015 року він не пропустив фури з алкоголем на підконтрольну «ЛНР» територію.

«Якщо ви годуєте терористів, значить ви заодно з ними. Влаштували мені вчора бунт, погрози всякі.. я клав на ваші погрози, пішки ходитимете з того й з іншого боку. А пиво.. Мочу хай п’ють. Хотіли референдум ? Нехай їм і забезпечують».

У січні 2015 року Москаль пообіцяв побити політолога Олега Соскіна за те, що той, на його думку, образив мешканців Луганщини. «Я не знаю, хто там говорив такий розумний про «Лугандонію». Виходить, шо, ну це дібіл міг тільки таке сказати. Тут живуть жителі Луганської області, а не «Лугандонії». Хто це говорив, то сам … (презерватив. – Ред.) кончений. Приїдь сюда і іди воюй, а не виступай по телевізору», – сказав він в прямому ефірі.

У червні 2015 року він іронізув щодо можливого наступу «ЛНР». «Я постійно тут знаходжуся і чую «ЛНР» наступає. То в четвер, то в п’ятницю, то з 1, то з 15. Ми їх чекаємо з величезним нетерпінням. Все у нас готове для їх прийому. Навіть уже труни замовлені».

ЗакарпатПост