В Ужгороді відкрили міні-скульптуру героя мультфільму дідуся Вечернічка

18 березня за участі Генеральних консулів Словаччини (Павло Паніс) та Угорщини (Йожеф Бочкаї) в Україні та представників польської (Ернест Завадський) та чеської громадськості в Україні було відкрито першу у 2024 році міні-скульптуру «Deduško Večerníček».

повідомлення, рекламу, вакансії, втрати замовляйте в газетах Закарпатські оголошення та Робота Гроші ✅ 050 222 50 50, вайбер ℹ️ комплексне розміщення реклами: групи, сторінки, сторіси, газети, сайт

Про це повідомив професор УжНУ Федір Шандор.

«У 1963 році, 60 років тому, на державному телебаченні Чехословацької республіки, яке бачило все населення Закарпаття у радянський період,  вперше вийшла телепрограма «Večerníček» яка  через у 1975 році  отримала головного героя дідуся Вечернічка ( Deduško Večerníček). На цій позитивній телепрограмі виросло не одне покоління чехів, словаків та закарпатців. Відкриття цієї міні-скульптури, скульптора Романа Мурника (дідусь Вечернічек та його песик тримають великий ліхтар, який символізує безтурботне чисте дитинство та вказує на цивілізований європейський шлях карпатських народів), яка стала першою встановленою в 2024 році, і загалом – 65 в Ужгороді, є символом дружби чеського, словацького та українського народів», – повідомив Федір Шандор.

Večerníček – це коротка вечірня телевізійна програма, призначена для дітей, яку спочатку щовечора транслювало Чесько-Словацьке телебачення, а сьогодні Словацьке телебачення та Чеське телебачення.

Чесько-словацьке телебачення почало транслювати казки для дітей ще в 1963 році, але нерегулярно. У січні 1965 року чесько-словацьке телебачення почало транслювати регулярну програму під назвою «Večerníček».

Перше кольорове мовлення Večerníček почалося в 1973 році, з того ж року програма виходить щодня. У 1975 році Словацьке телебачення провело прослуховування нового саундтреку, і переможцем стала історія про дідуся з песиком (кувас-Карпатська вівчарка) драматурга Анни Мінічової. Крім Анни Мінічової, у створенні саундтреку Grandpa Večerníček брали участь режисер Ладіслав Чапек, а мелодію склав Ярослав Целба. Дідусь Вечернічек також має власний серіал «В хаті та за хатою» (1986).

ЗакарпатПост