В Ужгороді висадили алею пальм: мережа «гудить»

Пальми висадила будівельна компанія, яка поруч розбудовує житловий комплекс.

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради ✔️повідомлення, оголошення, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

Про це повідомив заступник міського голови Ужгорода Євген Плавайко у Facebook.

«Креативність і намагання внести позитивні зміни в розбудову нашого міста – ось якими принципами має керуватись кожен забудовник, та кожен житель Ужгорода! Сьогодні, по вул.Баб’яка, за ініціативи будівельної компанії, яка поруч розбудовує житловий комплекс було висаджено перші в Закарпатті пальми. Зі слів представників підрядної організації, ці красуні з південних країв витримують морози до -20, і мають комфортно почуватись в нашому кліматичному поясі. Вітаю таку ініціативу! Закликаю кожного забудовника з відповідальністю віднестись до облаштування навколишніх територій! Разом перетворимо наше місто на взірець комфортності та туристичної привабливості!», – написав Євген Плавайко.

Як повідомив редакції Закарпаття онлайн журналіст і власник екзотаріуму “Акваріум” Олег Диба, який на практиці, багато років поспіль займався інтродукцією субтропічних рослин в умовах Закарпаття, зокрема виростив у власному дворі в Ужгороді бамбуковий сад з трьох десятків видів і сортів бамбуків, йдеться про “віялову” пальму трахікарпус, яка справді належить до числа найморозостійкіших. Однак, її здатність опиратися морозам є відносною.

Як розповідає Олег Диба, є два умовно морозостійкі види цієї пальми – трахікарпус Форчуна і трахікарпус Вагнера. Перший в Україні є достатньо розповсюдженим у відкритому грунті на південному березі Криму. Це найтепліша кліматична зона України, так звані північні субтропіки. Але й там трахікарпус Форчуна частково вимерзав в особливо суворі для цього регіону зими, під час кількаденних піків мінусових температур, які там сягали всього –12оС. На Закарпатті, яке виділяється значно м’якшим, в порівнянні з іншими регіонами, центральноєвропейським кліматом, морози хоча й відступили останніми роками, а все ж можуть, за певних обставин, сягати в тепліших низинних районах позначки мінус 20. При цьому, що суттєво, тривалість пікових морозів у нас значно довша, ніж у Криму. А клімат, на відміну від кримського, дуже вологий, що суттєво знижує морозостійкість, а точніше – здатність виживати трахікарпусів в умовах Закарпаття.

Алея пальм в Ужгороді викликала неоднозначну реакцію як в ужгородців, так і мешканців Закарпаття загалом. Про це свідчать сотні коментарів у соцмережах. Ось лише деякі з них:

Світлана Українець: А може б краще відповідні спеціалісти хоч якийсь ген план по озелененню міста склали? Ви в міській раді про таке не чули? Чи рівень культури і розвитку керівників міста це не дозволяє? В нас тепер хоч хто, хоч де і хоч що може садити?

Коротко десь так: Знищили міські вбиральні, на місці дитячих садків будують багатоповерхівки та не збудували жодної вбиральні та дитячого садочку. Вже знищили другу поліклініку і взялись за єдину в Ужгороді поліклініку, включив її в проект «Про створення спроможної мережі». В цей проект поліклініки не включаються, як зроблено у Львові і цей проект в основному для обласних медичних закладів. Але для міської влади головне знищити поліклініку та на її місці збудувати черговий бізнес проект. Їм все рівно, що незахищені версти населення залишаться без соціальної медичної допомоги. Пенсіонерам залишається чекати коли під пальмами буде приймати доктор Айболіт, або йти в платні медичні заклади.

Наталія Кикоть: Неочіковано але мені подобається!  Ще минулого року з цікавістю спостерігала як готують грунт на цій алеї. Все там продумано! І дренаж, і полив, і наш клімат. Це для тих, хто песимістично пише, що не приживуться. А от ще би нам файні дороги, то взагалі би був огень!

Ужгородка: Тільки пальм в ужгороді не хватає. Краще тротуари привести в належний стан. Напроти хімфака з правої сторони неможливо пройти. Тротуар розбитий, різний рівень тротуару, десь вище, десь нижче – просто жах. Інвалідам неможливо пройти, це просто знущання з людей. Мерію це не цікавить.

Іван Пинзеник: Пропоную підшукати для Ужгорода баобаб. А шо? Ні у кого в Европі немає а у нас буде.

Іван Козак: Креативщики у владі просто . При збільшенні кількості ТЗ в місті, звузили вул.Бабяка, забудували все бетоном багатоповерхівок без генплану, а тепер піар на всю ” Іванівську” про 6 дерев висаджених приватним інвестором на останньому зеленому клапті землі.

Алла Ковтун: Мерія в минулому році висадила десять туй на Минайській, біля Закарпаття, які не приживаються у нас, вже були скандали у 8 школі, всохли шість! От нахіба таке робити!?

ЗакарпатПост