У високогір’я Чорногори прийшла весна: фоторепортаж

В цьому дописі Волонтерські мандрівки інформують вас про стан маршрутів і наявність снігового покриву в районі Говерли, та попереджають, будьте обережні – зимова небезпека ще не минула!

новини, зроблені з любов’ю 💛💙

Синій маршрут Заросляк-Говерла

До схилу Говерляни, в зоні рідколісся – великі проталини в яких квітнуть крокуси. Схил Говерляни вкритий нестабільним мокрим снігом. Говерляна і її плече до підйому на вершину Говерли розтанули до землі. Лівіше лінії підйому, в котлі говерлянського водоспаду, майже щодня сходять масивні мокрі лавини. До вершини Говерли лежить сніг – товщина покриву досягає до 2 метрів. Сніг мокрий, нестабільний – триває відлига. Над маршрутом нависає сніговий карниз, який поступово руйнується. Маршрут доступний до проходження, але радимо тверезо оцінювати ситуацію та екіпіруватись відповідно до стану покриття, йдеться у дописі Волонтерські мандрівки.

Маршрут на Говерлу через водоспад

Сам водоспад нарешті з’явився з-під снігу. Але снігові схили біля нього вкриті великими масами мокрого снігу з тріщинами. Цей сніг нестабільний і є ризик сходження мокрих лавин до підніжжя водоспаду. Також вкритий тріщинами північно-західний схил на відрозі г.Брескул (Брескулець). Не рекомендуємо наразі виходити до говерлянського водоспаду.

Зелений маршрут Заросляк-Говерла

Сніговий покрив на зеленому маршруті відсутній, до з’єднання з синім маршрутом. Проходження зеленого маршруту наразі доступне, але будьте обережні – на гребені залишається сніговий карниз. Не рекомендуємо сходити зі стежки і виходити на сніг – є ризик зриву карнизу і падіння зі значної висоти

Жовтий маршрут Козьмещик-Говерла

Сніговий покрив на маршруті відсутній майже до вершини Говерли. Зберігається сніг на маршруті на висоті понад 1900 метрів. Сніговий карниз зберігається повністю – він розташований на північ від стежки. Небезпечно сходити з маршруту та виходити на засніжені ділянки біля нього.

Ділянка червоного маршруту від екопункту до перемички

Стежка вкрита снігом. Сніг мокрий, триває відлига – висота снігу щодня суттєво зменшується, є проталини поблизу маршруту. Ділянка доступна до проходження без спеціального спорядження, але варто бути уважними при підборі взуття для тривалого пересування по мокрому снігу.

Під час обстеження маршрутів в районі Говерли добровільними рятувальниками нашої команди зроблена фотофіксація та заміри снігового покриву. Під фото є описи ділянок маршруту. Радимо ознайомитись з актуальною ситуацією в високогір’ї, плануючи свою мандрівку, а також зареєструвати свій маршрут у рятувальників перед виходом.

Волонтерські мандрівки продовжать інформувати вас про стан маршрутів, снігового покриву, та погодні умови в районі Говерли протягом квітня…

Підтримати роботу #RescueTeam можна тут:

https://send.monobank.ua/jar/9CU2bXgZFL

ЗакарпатПост