Сьогодні відзначає ювілейний день народження Світлана Мітряєва, громадська діячка, заслужений діяч науки і техніки

Ця тендітна, але внутрішньо дуже сильна та організована жінка, здається встигає і може все, її щирого серця вистачає на всіх.

Сьогодні ювілейний День народження у Світлани Іванівни Мітряєвої, Почесного Президента Центру аналізу регіональних ризиків, заслуженої працівниці освіти, заслуженої діячки науки і техніки, повного Кавалера Ордену «Княгині Ольги» (І, ІІ, ІІІ ступеня), лауреата численних журналістських та громадських рейтингів та премій.

Якщо поставити собі за мету скласти рядок із позитивних епітетів для жінки, то левова частина з них, якщо не всі, стосуватиметься цієї Пані – Світлани Іванівни Мітряєвої!

Елегантна, інтелігентна, інтелектуальна, дипломатична, мудра… Низку характеристик, видається, можна продовжувати без міри або майже без неї. Направду, Світлана Іванівна за роки своєї діяльності на впливових, помітних не лише в Закарпатті й Україні, але й далеко за її межами, посадах виявила незлічену кількість людських (притаманних не лише жіноцтву) чеснот.

Вона – одна з небагатьох, якій вдалося за десятки літ публічності не втрапити у скандали, не заплямувати своє ім’я не лише сумнівними оборудками чи недоречними висловами, а навіть сумнівними знайомствами. Пані Бездоганність ось уже тривалий час залишається барометром здорового глузду, відповідальності і честі для тих, хто її знає і особисто, і опосередковано!

Євген МАГДА, кандидат політичних наук, доцент Національного технічного університету України «КПІ імені Ігоря Сікорського», директор ГО «Інститут світової політики»: «Світлана Мітряєва – людина, без якої неможливо уявити сьогодні не лише науку та суспільно-політичне життя Закарпаття. Ця тендітна жінка стала фактичним провідником державних інтересів України у центральноєвропейському регіоні. Вона продемонструвала вміння тримати удар та захищати національні інтереси України на різних рівнях.

Значна частина кар’єри Світлани Іванівни пов’язана з Закарпаттям. Сотні, а то і тисячі зустрічей з європейськими політиками, десятки проведених заходів були спрямовані на формування ефективної політики України в регіоні Центральної Європи. Пані Мітряєву радо зустрічають у країнах Вишеградської четвірки, які вона добре знає та розуміє на основі власних досліджень. Вони заклали підвалини для формування ефективної зовнішньої політики, адже в основі дипломатичних зусиль завжди мають бути не лише документи, а люди, які спроможні їх розробляти та втілювати в життя.

Пані Світлана десятки років була на вістрі української зовнішньої політики. Її бачення ситуації у Центральній Європі, експертні оцінки можна порівняти з чіткими малюнками, в яких практично немає місця емоціям, але є масштабне бачення ситуації. Хоча для аналітика подібні документи можуть нагадувати ескізи державних рішень, проте у цьому випадку позиція очевидна та зрозуміла. Принагідно нагадаю, що пані Світлана – талановита художниця, яка вміє передавати власні емоції яскравими фарбами.

Можливо, головна риса характеру Світлани Мітряєвої – небайдужість, готовність працювати на результат з різними групами, які потребують її фахового аналізу ситуації. Державні службовці, прикордонники, митники, правоохоронці – з усіма ними Світлана Іванівна працює роками, демонструючи високий професіоналізм та ефективність. Для багатьох наших європейських партнерів Закарпаття відкривається крізь призму поглядів Світлани Мітряєвої на ситуацію в регіоні та країні.

Пані Мітряєва – перший на Закарпатті повний кавалер Ордена княгині Ольги І, ІІ та ІІІ ступенів, заслужений діяч науки та техніки України, кандидатка історичних наук. Їй випала щаслива доля: безпосередньо втілювати власний масив знань про Закарпаття та його сусідів у державну політику Україну, боротися за нові досягнення та захищати українські інтереси. Її гаслом був та залишається крилатий вислів Джона Кеннеді «Не питай, що твоя країна зробила для тебе, спитай, що ти зробив для неї».

У день ювілею хочеться побажати пані Світлані творчого неспокою та палітри фарб для зображення нашої Перемоги, яку вона наближала та наближає реальними справами», – зазначив у привітанні Євген Магда.

Янка Бур’янова, дипломат, екс- Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді: Для мене є святом, коли виникає нагода згадати період роботи, проведений в Україні в Закарпатській області. Особливу радість відчуваю, коли згадую конкретну співпрацю з неймовірною жінкою, гідною представницею української інтелігенції – пані Світланою Мітряєвою.

Вона рішуче підтримувала співпрацю V4 + Україна, уважно стежила за успіхами словацького головування в ЄС та його фокусування на підтримку законних інтересів України.

Пані Світлана була і залишається душею європейської інтеграції на Закарпатті та беззаперечною, постійною опорою українсько-словацьких відносин. Закарпатська область може гордитися таким чудовим представником. Перш за все, я щиро дякую пані Світлані за тісну та дружню особисту співпрацю, а також за багаторічну співпрацю з багатьма словацькими організаціями. Особливо бажаю їй міцного здоров’я, творчої енергії, хороших партнерів та багато-багато успіхів у її подальшій міжнародній діяльності.

Сергій Пирожков, віце-президент НАН Україні, академік, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Молдова: Становлення, розвиток  та результати діяльності Регіональної  філії  Національного Інституту стратегічних досліджень в м. Ужгород ,з моменту його створення і до оптимізації,  тісно пов’язані з ім’ям  її керівника Світлани Мітряєвої, яку добре знають і поважають як в Україні ,так і в країнах- сусідах України першого порядку.

Незалежно від  мінливої коньюнктури,  вона  завжди впевнено відстоювала і, відстоює  євроінтеграційну перспективу розвитку України. На ініційованих та організованих  Світланою Мітряєвою числених міжнародних  заходах збиралися  і збираються ,обмінюються професійними доробками  яскраві представники  політичної, наукової та експертної еліти країн ЦСЄ.

У триваючому діалозі між Україною та Європейським Союзом  С. Мітряєва  особистою позицією та маленькими практичними кроками  позитивно впливає на  імідж і  міжнародний авторитет України.  Її патріотична та державницька  позиція, неабиякі  організаторські та  науково- аналітичні здібності  та  наполеглива багаторічна  плідна праця  допомагають  послідовному просуванню  України на  не простому шляху євроінтеграції та забезпеченню її гідного місця  в сім’ї європейських держав. Наразі, розвиток  євроінтеграційних процесів в Україні ,великою мірою забезпечується зусиллями подібних  талановитих організаторів та вчених.

Володимир Приходько, д.е.н., професор, завідувач кафедрою міжнародних економічних відносин УжНУ, директор НДІ «Інститут держуправління та регіонального розвитку»: «У нинішній, такий нелегкий для всіх нас час, висловлюю Вам свою глибоку пошану за волонтерство, за Вашу велику і невтомну роботу по залученню наукових друзів і партнерів   з усього світу та Центральної Європи зокрема, з транскордонних регіонів та науково-освітніх закладів, територіальних громад та спільнот експертів  до гуманітарної допомоги воюючій Україні. Ви – справжня  народний посол. Честь Вам і хвала, Світлана Мітряєва! Так тримати !  На многая і благая літа!

Василь Ільницький, заслужений журналіст України: «Поруч з нами є чимало достойних, відомих і публічних особистостей, які, при нагоді, заслуговують на добре слова за свою професійну, громадську, подвижницьку діяльність, чи й просто за високий «градус» людяності у їхньому щоденному житті. Але далеко не кожна така особистість спроможна на справжній поступок, який вирізняє її та запам’ятовується на десятиліття. Пані Світлана Мітряєва якраз з цієї когорти».

Журналісти Закарпаття поважають Світлану Іванівну за її виваженість, професійність і людяність. «Ці слова є додатковим свідченням того, якою видатною людиною є ювілярка», – зазначив видавець та редактор Валерій Тимошенко, і побажав Світлані Іванівні натхнення, щоб ще більше молодих закарпатців могли почути її мудрість.

У цей теплий квітневий день, щиро вітаємо Вас, вельмишановна Світлано Іванівно з Днем народження, та бажаємо міцного здоров’я, творчого натхнення, і від щирого серця дякуємо Вам за багаторічну наукову і творчу співпрацю, за Вашу людяність, за Ваше бажання ділитись своїми знаннями і досвідом! Ваше життя і наукова діяльність є невичерпним джерелом натхнення та успіхів! Сподіваємося на подальшу плідну творчу співпрацю з Вами!

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост