Як обманюють закарпатських покупців

Іван Гуледза: «Жодне звернення споживачів, чиї права були порушені, ми не залишаємо без розгляду»

Мабуть, у кожного з нас були в житті такі ситуації, коли як споживачам доводилося наражатися на певні ризики, пов’язані з придбанням неякісної продукції або термін придатності якої давно вичерпаний. У декого, можливо, виникали неприємності через пошкодження з необережності якогось товару і навіть через проблеми здоров’ям внаслідок вживання продуктів, де містяться шкідливі речовини. Нині багато мовиться про те, що законом передбачений захист прав споживачів. Але куди насправді звертатися громадянам у подібних ситуаціях і як діяти – знають далеко не всі. Отже, що ж робити краянам, коли їх в крамниці чи на ринку ошукали, підсунувши недобрий товар?  Саме про це наша сьогоднішня розмова з начальником ГУ Держпродспоживслужби у Закарпатській області Іваном Гуледзою

– Іване Дмитровичу, як відомо, питання захисту споживачів на Закарпатті вирішує один із структурних підрозділів очолюваного вами територіального управління Держпродспоживслужби. З якими проблемами найчастіше звертаються до вас краяни?

– Так, це питання курує управління захисту споживачів (керівник Анатолій Рижиков).  В основному люди приходять у зв’язку з придбанням товару неналежної якості. Зазвичай це прострочені продукти або  товари з різними дефектами. Найчастіше у цьому списку несправна побутова техніка. Трапляються також випадки, коли звернення стосуються порушень термінів проведення гарантійного ремонту та відмови  виплатити споживачеві неустойку за кожний день затримки усунення недоліків понад установлений строк. Як не дивно, але наші краяни цікавляться інформацією про продукцію. Тож частина звернень пов’язана з реалізацією товару без необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації на нього. Ще один момент – куточок покупця. Дехто помилково вважає, що він належить до пережитків «совкового» минулого». Насправді відсутність  на  видному та доступному місці «куточка покупця» є порушенням прав споживача, і краяни досить часто приходять із скаргами такого характеру. Буває, що продавці чи власники торговельних закладів відмовляють споживачам у видачі  розрахункового документа установленої форми, який засвідчує факт купівлі товару або надання послуги. Але у такому випадку покупцеві важко буде довести потім факт придбання товару. Тому громадяни звертаються до нас по допомогу. І на останок доволі актуальне останнім часом для споживачів питання – нарахування оплати послуг газопостачання та електропостачання.

– Що робити споживачеві в тому разі, коли придбаний ним товар виявився неякісним?

– У випадку придбання непридатного харчового продукту продавець зобов’язаний замінити його на аналогічний, який є придатним до споживання, або повернути споживачеві сплачені ним кошти. При купівлі непродовольчих товарів неналежної якості споживач має право протягом встановленого гарантійного строку звернутись до суб’єкта господарювання та вимагати: 1) пропорційного зменшення ціни; 2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк; 3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару. І тільки якщо протягом встановленого гарантійного строку були виявлені істотні недоліки, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця) або фальсифікація товару, підтверджені за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, встановлені законодавством і на підставі обов’язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника: розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми; вимагати заміни товару на такий самий товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар.

Стосовно непродовольчих товарів, які перебували у використанні та були реалізовані через роздрібні комісійні торговельні підприємства, вимоги споживача стосовно гарантійного ремонту, обміну товару та ін.,  задовольняються за згодою продавця.

– Який механізм оформлення претензій з боку споживача до магазину?

– Споживач має право звернутись у магазин із заявою, оформленою згідно з вимогами статті 5 Закону України «Про звернення громадян».  Зокрема, у зверненні мають бути вказані прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладена суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно обов’язково бути підписане заявником (заявниками) із зазначенням дати.

– Що робити покупцеві, якщо йому відмовляють у прийнятті заяви?

 

– У такому випадку споживач може направити її на адресу суб’єкта господарювання звичайною або електронною поштою. Інформація про найменування власника або уповноваженого ним органу розміщена в куточку покупця.  Якщо таким чином справа не вирішиться, тоді вже можна звертатися до нас.

– Чи є зафіксовані реальні випадки, коли споживачу вдалося добитися правди?

– Звісно що є. За всіма зверненнями споживачів, які  надійшли до Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, були проведені позапланові заходи державного нагляду (контролю). Треба сказати, що  у багатьох випадках факти порушення законодавства про захист прав споживачів підтвердились. У результаті – власники або відповідальні особи за виявлені порушення були притягнуті до адміністративної відповідальності. Водночас суб’єктам господарювання надані обов’язкові для виконання приписи про усунення виявлених під час перевірки порушень.

Так, для прикладу, на розгляді в Управлінні захисту споживачів знаходились звернення громадян щодо реалізації в одному з ужгородських супермаркетів і в магазині Мукачева бісквіту, шоколаду тощо без необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію. У ході проведення позапланових перевірок виявилося, що ці факти достовірні. Як наслідок, за порушення Правил торговельного обслуговування посадових осіб цих торговельних закладів притягнули до адміністративної відповідальності.

Спеціалісти Управління захисту споживачів  також розглянули звернення громадянина П. щодо відсутності куточка покупця у магазині з продажу мобільних телефонів та відмови у сервісному центрі виплатити йому неустойку за кожний день затримки виконання вимоги про надання товару аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації) на час гарантійного ремонту телефону. Оскільки викладена у зверненні інформація підтвердилася, то власникам магазину і сервісного центру були надані обов’язкові для виконання приписи про усунення порушень законодавства про захист прав споживачів. Споживачу ж за кожний день затримки виконання вимоги про надання товару аналогічної марки виплатили неустойку  в розмірі одного відсотка вартості товару.

– Посадовці вашого відомства також здійснюють контроль за дотриманням вимог щодо розміщення та змісту реклами. Що вже вдалося зробити у цьому напрямі?

– Це питання досліджується під час здійснення контролю за дотриманням рекламодавцями, виробниками та розповсюджувачами реклами вимог Закону України «Про рекламу». Так, за перший квартал цього року були досліджені 248 рекламоносіїв, серед них  у сфері зовнішньої та внутрішньої реклами, в друкованих ЗМІ та на транспорті. За цей  період виявлено порушень (заведено справ) щодо 9 рекламоносіїв. Скажімо, моніторинг засобів масової інформації показав, що майс-медійники деяких обласних видань опублікували матеріал рекламного характеру з порушеннями вимог ч. 4 ст. 21 Закону України «Про рекламу». На ці суб’єкти господарювання накладено штраф. Водночас без попереджувального тексту, як цього вимагає ч. 7 ст. 22 згаданого закону, був встановлений  білборд на узбіччі дороги Берегово-Виноградів (поблизу с. Мужієво). Реклама належала одному з  ТОВ. За таке порушення підприємству доведеться сплатити штраф у сумі 1,7 тис. гривень.

 – А чи бували випадки, коли громадяни залишалися незадоволені відповіддю за результатами розгляду їхнього звернення?

– Краяни звертаються в Управління захисту споживачів майже щодня. Люди бувають різні. Можливо, когось і не влаштовує почута відповідь. Але наші спеціалісти завжди надають консультації та роз’яснення як на особистих прийомах, так і в телефонному режимі. Традиційно найпоширенішими питаннями, що турбують людей, є порушення права споживача у випадку купівлі товару неналежної якості; проведення гарантійного ремонту; питання нарахування оплати послуг газопостачання та електропостачання та ін.
Із загальної кількості звернень громадян, що надійшли до Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області,  понад 75 відсотків стосувалися порушень їх прав у сфері додержання законодавства про захист прав споживачів.  Для прикладу, протягом січня-березня цього року на розгляді Управління захисту споживачів знаходились 83 звернення громадян, з яких 34 надійшли письмово,  38 були розглянуті на особистому прийомі.
В усіх випадках споживачам надані консультації щодо вжиття необхідних заходів, повні та обґрунтовані роз’яснення або, за необхідності, допомога в написанні звернення до суб’єкта господарювання.

Ольга СТЕФАНЕЦЬ

zakarpatpost.net